wmo radar > Wat we doen > Aandacht voor Senioren > Aanbod Senioren: Delfshaven

Aanbod Senioren: Delfshaven

Ondersteuning wanneer dat nodig is

Wij bieden praktische hulp. Denk aan ondersteuning bij het doen van boodschappen, het aanvragen van een alarm, huishoudelijke hulp of vervoer op maat. Ook wanneer het niet meer lukt om de administratie of financiën op orde te houden, is het mogelijk om een beroep op ons te doen.

Contact
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten en cursussen die wij organiseren? Heeft u ergens hulp bij nodig, of zoekt u een maatje om gezellig mee op stap te gaan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een buurtcoach van Team Senioren Delfshaven via telefoonnummer: 06 21 22 08 80 of stuur een e-mail naar: delfshaven@wmoradar.nl.

Valpreventie

Gemeente Rotterdam is bijzonder actief om valpreventie voor ouderen te stimuleren. Dat doen we via twee programma’s: ‘Minder Vallen, Meer Bewegen’ (ontwikkeld door wmo radar) en TOM (Thuis Onbeperkt Mobiel).

‘Voorkom vallen. Blijf bewegen’

‘Voorkom vallen. Blijf bewegen’ is een preventieve wijkgerichte aanpak valpreventie. In ons valpreventieprogramma neemt bewegen een belangrijke plaats in, naast voorlichting over relevante thema’s. Het programma bestaat uit de cursus ‘Kom in Beweging’, aanvullende voorlichtingsfilms & beweegfilms én een interactieve e-learning.

Wmo radar ontwikkelde het valpreventieprogramma in 2017, samen met fysiotherapeut Karin Abutan en huisartsenpraktijk Ketzer en Tempelman. Het eigene van ‘Minder Vallen, Meer Bewegen’ is de wijkgerichte aanpak waarbij welzijn en fysiotherapie samenwerken met het wijknetwerk van professionals waaronder diëtiste, ergotherapeut, pedicure, de VEGRO en apotheker. Ook sport- en beweegaanbieders spelen een belangrijke rol, want de cursus valpreventie heeft alleen zin wanneer senioren na afloop blijven bewegen.

Lees meer

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een multidisciplinair en integraal valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico. Tijdens het programma gaan ouderen met meerdere thema’s aan de slag om hun kans op een val te verkleinen. Ze doen beweegoefeningen met een fysiotherapeut en verbeteren hun voeding met een diëtist.

Wmo radar biedt vanaf maart 2022 dit programma in Delfshaven aan. Valpreventie is voor veel ouderen van belang, want vallen is één van de grootste risico’s voor 55-plussers. Samen met de lokale partners Fysiotherapiepraktijk De Boei en Diëtistenpraktijk HRC maken we van het programma een groot succes. Via TOM hopen wij samen met netwerkpartners een bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van 55-plussers in Delfshaven.

Lees meer

Buurtkamer Samen Zijn

Elke woensdag tussen 10:00 en 15:00 uur: een dag vol leuke activiteiten in Huis van de Wijk de Inloop

In “Huis van de Wijk de Inloop” wordt wekelijks een dag voor nog zelfstandig wonende ouderen georganiseerd. Misschien vindt u de dagen alleen thuis soms wat lang duren. En vindt u het leuk om andere mensen te ontmoeten? Wilt u actief blijven en uitgedaagd worden? En bent u nog niet toe aan geïndiceerde zorg of dagbesteding. We zijn benieuwd waar uw interesses liggen en wat u graag wilt doen. Daarop passen we ons aanbod aan. Met elkaar en voor elkaar. Met individuele aandacht. Niets moet, veel kan. U kunt nog meer dan u denkt! Voor een gezonde lunch wordt gezorgd. Wij zijn enthousiast en hopen dat u dat ook bent!

Meer informatie

Samen in de strijd tegen eenzaamheid

Vanuit de Huisbezoeken 75+ komen we soms ouderen tegen die aangeven zich wel eens eenzaam te voelen. Oude vrienden of kennissen zijn weggevallen en dan kan het lastig zijn om een nieuwe kennissenkring op te bouwen.

Bij wmo radar Delfshaven organiseren we regelmatig activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Zo hebben we elk jaar in elke wijk activiteiten in de ‘Week van de Eenzaamheid’. Afgelopen jaren hadden we diverse activiteiten georganiseerd, zoals een High Tea waar ouderen onder het genot van een hapje elkaar beter leren kennen. Ook organiseerden we een bloemschikmiddag waarbij de deelnemers mooie bloemstukken maakten. Hierna werden alle mooie exemplaren uitgedeeld aan de bewoners in de wijk.

Bekijk de video

Zomerprogramma: Op zoek naar bijzondere plekken in de wijk

Elke zomer hebben we een uitgebreid zomerprogramma waarbij we samen op stap gaan met ouderen. We nemen hen mee naar plekken in de wijk waar ze nog nooit geweest zijn.

Voorbeelden uit de praktijk

 

We hebben wel eens een bezoek gebracht aan de Voedseltuin voor een leuke workshop. Iedereen was blij verrast om zo’n mooi stukje natuur te ontdekken… midden in het havengebied. We brachten ook een bezoek aan Stadsbrouwerij de Pelgrim in Historisch Delfshaven en we hebben samen gesjoeld in de verborgen tuin ‘De Schat van Schoonderloo’. Elk jaar verzinnen we weer nieuwe en leuke activiteiten. Houd onze activiteitenpagina in de gaten. We nodigen u graag uit om mee te doen!

Maatje

Zomaar alleen bij een activiteit naar binnen lopen… is soms best spannend. Bovendien kan niet iedereen makkelijk de deur uit. Daarom werken we samen met vrijwilligers die graag maatjes willen zijn met ouderen. Een maatje komt op bezoek voor een kop koffie/thee en om gezellig te kletsen. Of om een fijne wandeling samen te maken. Wij zoeken graag een maatje die bij u past.

Nel staat altijd klaar voor haar buren

Nel Goudswaard is één van de actieve bewoners in de wijk Oud Mathenesse. Zij is vrijwilliger bij wmo radar en bezoekt ouderen in het kader van de Huisbezoeken 75+. Hierdoor komt Nel bij veel bewoners thuis en geeft zij signalen van eenzaamheid of hulpvragen op tijd door aan de buurtcoaches van wmo radar. Nel organiseert regelmatig bingo-evenementen in haar wooncomplex en is een maatje van buurtbewoner Gloria.

In dit filmpje lopen we mee met Nel en kunt u zien hoe zij klaar staat als maatje voor Gloria.

Weerbaarheidstraining

Voelt u zich soms onveilig op straat, of tijdens het pinnen? Wilt u weten hoe u babbeltrucs kunt herkennen? Volg dan de Weerbaarheidstraining! De Weerbaarheidstraining is voor bewoners van Delfshaven vanaf 65 jaar. Tijdens deze training ontdekt u via het bordspel ‘Oud en Wijs’ hoe weerbaar u zelf bent en gaat u hierover in gesprek met de andere deelnemers. Tijdens elke bijeenkomst krijgt u praktische tips en informatie over wat u kunt doen om zo veilig mogelijk te zijn. Ook in situaties waarin u zich niet prettig voelt. Het is geen zelfverdedigingscursus, maar u leert wel om u meer zelfverzekerd te voelen en minder kwetsbaar. Ook kunt u door het volgen van deze training erachter komen hoe u kunt voorkomen dat u in een onveilige situatie terecht komt. De kracht van de training ligt in het uitwisselen van ervaringen en tips, zodat u van elkaar kunt leren. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn bijvoorbeeld ‘Veilig pinnen’, ‘Onbekenden aan de deur’ en ‘Uw bankzaken op orde’.

Van Digibeet naar Digiweet!

Vandaag de dag regelen we van alles via internet. Toch zijn er best nog wel wat mensen die dat ingewikkeld vinden. Hoe open je bijvoorbeeld een website? Of hoe tik je een e-mail? Een beetje uitleg over het gebruik van een computer is dan niet verkeerd.

Daarom organiseren we in Delfshaven de cursus Digiweetjes. In tien lessen leggen onze vrijwilligers het computergebruik uit. Hierbij maken we onderscheid tussen twee niveaus: basis en iets meer gevorderd. Bij de basiscursus leggen we uit hoe je bijvoorbeeld een e-mail opstelt en tekst verwerkt in een Word-document. In de vervolgcursus wordt onder meer internetbankieren behandeld.

Wilt u meedoen? We vragen per les een bijdrage van € 1,- En we plaatsen maximaal 7 deelnemers in een groep. Zo is er voor iedereen genoeg tijd om vragen te stellen.

Wie interesse heeft in deelname kan contact opnemen met buurtcoach Wassila Asnoussi via 06 – 11 39 46 70, of wasnoussi@wmoradar.nl.

Gebiedsgids 65+ Delfshaven

Elk jaar komt er een nieuwe Gebiedsgids 65+ Delfshaven uit. De gebiedsgids bevat volop informatie over activiteiten in de wijk en is volledig afgestemd op ouderen.

In de gids vinden lezers informatie over samen eten in de wijk, sporten of activiteiten waarbij men elkaar kan ontmoeten voor een praatje/spelletje. Verder is er informatie beschikbaar over organisaties die zorg en ondersteuning bieden. Dus ook heel handig voor mantelzorgers en mensen in de wijk die met ouderen werken.

Iedereen van 65 jaar en ouder ontvangt jaarlijks een nieuwe editie op het huisadres. De Gebiedsgids kan ook afgehaald worden in één van de Huizen van de Wijk. Liever de Gebiedsgids online bekijken? Klik dan op onderstaande button:

Bekijk de Gebiedsgids online

Comfortwoning Delfshaven

In onze Comfortwoning staan allerlei slimme producten die het mogelijk maken om langer zelfstandig én veilig thuis te kunnen blijven wonen. De producten zijn verdeeld in de categorieën: veiligheid, gemak, welzijn en e-health. De Comfortwoning Delfshaven is opgezet door wmo radar in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, woningcorporatie Havensteder en de Thuisleefgroep. Speciaal voor alle bewoners van Delfshaven.

Meer informatie

Activiteiten

Bekijk welke activiteiten wij aanbieden in Rotterdam Centrum, Charlois, Delfshaven en Overschie.

Ontdek ons aanbod