wmo radar > Valpreventie

Valpreventie

Minder vallen. Meer bewegen.

‘Minder vallen. Meer bewegen. is een preventieve wijkgerichte aanpak valpreventie. In ons valpreventieprogramma neemt bewegen een belangrijke plaats in, naast voorlichting over relevante thema’s. Het programma bestaat uit de cursus ‘Kom in Beweging’, aanvullende voorlichtingsfilms & beweegfilms én een interactieve e-learning.

Filmaanbod

Het valpreventieprogramma ‘Minder vallen. Meer bewegen.’ is volledig op film gezet. Volg Teun en Ellie die in 16 films van elk een kwartier vanuit huis aan de cursus meedoen. Diverse thema’s komen aan bod, zoals: zicht & gehoor, voetverzorging & schoeisel, hulpmiddelen, het beweegaanbod in de buurt, de veiligheid in en om de woning, (onder-)voeding en medicatie & alcohol. Meld je via onderstaande link aan met je e-mailadres en je krijgt direct toegang tot de video’s.

Naar de video portal

E-learning

Met onze online cursus leggen we in 8 lessen uit waarom bewegen zo belangrijk is en wat je nog meer kunt doen om je valrisico te beperken. Wanneer een nieuwe les voor je klaarstaat, ontvang je een notificatie per e-mail. Je kunt dan direct deelnemen aan deze les, waarin een nieuw onderwerp behandeld wordt door verschillende experts. Aan het einde van elke les kan je jouw kennis gelijk testen aan de hand van een paar vragen. Meer informatie of deelnemen aan de e-learning neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Voor professionals

Het aanbieden van een valpreventieprogramma is belangrijk vanwege de maatschappelijke winst die we hiermee behalen. En natuurlijk ook in verband met de individuele opbrengst die het programma aan ouderen biedt. ‘Minder vallen. Meer bewegen.’ is een preventieve wijkgerichte aanpak valpreventie. Het programma is uitgebreid getest en zorgvuldig verder ontwikkeld tot de huidige vorm. De kern van het programma is de cursus ‘Kom in beweging’, waaraan de afgelopen jaren 500 ouderen met veel plezier deelnamen. De handleiding van de cursus is volledig uitgeschreven. Aanvullend zijn alle lesmodules verfilmd. Dit filmaanbod bestaat uit acht thematische voorlichtingsfilms en acht beweegfilms.

De gemeente Rotterdam heeft voor 2022 het valpreventieprogramma van ‘Minder vallen. Meer bewegen.’ opgenomen in het welzijnsaanbod. Welzijnsorganisaties in de stad moeten samen met professionals (huisarts, apotheker, fysiotherapeut, ergotherapeut) minimaal twee keer per jaar dit programma aanbieden. En jn 2024 wordt dit nog verder uitgebreid. Welzijnswerkers en zorgverleners zoals diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en apothekers kunnen het online preventieprogramma ‘Minder vallen. Meer bewegen.’ gratis aanbieden aan ouderen. Bekijk het handboek, cursusprogramma en de bibliotheek via onderstaande button.

Lokale aanpak

Relevante lokale partners zijn actief betrokken bij ‘Minder vallen. Meer bewegen’. We werken samen met zo veel mogelijk partners in de wijk: huisartsen, fysiotherapeuten, wijkverpleging en met sport- en beweegaanbieders. Deze lokale aanpak, vanuit het wijknetwerk, is belangrijk om ouderen blijvend in beweging – én met elkaar in contact – te houden.

Deelnemen aan de cursus Valpreventie?

Meer informatie of deelnemen aan de cursus Valpreventie in de buurt? Neem dan contact met ons op. Vermeld duidelijk het deelgebied (Centrum, Charlois, Delfshaven of Overschie) en de postcode in het bericht.