Valpreventie: voor professionals
Minder vallen door meer bewegen
In ons valpreventieprogramma neemt bewegen een belangrijke plaats in, naast voorlichting over relevante thema’s. Het aanbieden van een valpreventieprogramma is belangrijk vanwege de maatschappelijke winst die we hiermee behalen. En natuurlijk ook in verband met de individuele opbrengst die het programma aan ouderen biedt. ‘Minder vallen door meer bewegen’ is een preventieve wijkgerichte aanpak valpreventie. Deze preventieve aanpak is in 2016 ontwikkeld door welzijnsorganisatie wmo radar, fysiotherapiepraktijk Abutan en huisartsenpraktijk Ketzer&Tempelman en de Lelie zorggroep. Het programma is uitgebreid getest en zorgvuldig verder ontwikkeld tot de huidige vorm. De kern van het programma is de cursus ‘Kom in beweging’, waaraan de afgelopen jaren 500 ouderen met veel plezier deelnamen. De handleiding van de cursus is volledig uitgeschreven. Aanvullend zijn alle lesmodules verfilmd. Dit filmaanbod bestaat uit acht thematische voorlichtingsfilms en acht beweegfilms. Het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam doet momenteel onderzoek naar de effectiviteit van de aanpak ‘Minder vallen door meer bewegen’.
Relevante lokale partners zijn actief betrokken bij het valpreventieprogramma. Het kernteam bestaat uit een welzijnswerker (die een coördinerende rol heeft), een fysiotherapiepraktijk en een huisartsenpraktijk. Dit team wordt aangevuld met deskundige gastsprekers die de voorlichtingsthema’s behandelen en met sport- en beweegaanbieders. Deze lokale aanpak, vanuit het wijknetwerk, is belangrijk om ouderen blijvend in beweging – én met elkaar in contact – te houden. De gemeente Rotterdam heeft voor 2022 het valpreventieprogramma van ‘Minder vallen, door meer bewegen’ opgenomen in het welzijnsaanbod. Welzijnsorganisaties in de stad moeten samen met professionals minimaal twee keer per jaar dit programma aanbieden.
Handboek Valpreventie + Cursusprogramma
Handboek Valpreventie
Bibliotheek
In deze bibliotheek vind je relevante achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en de volledig uitgeschreven cursushandleiding (cursusprogramma) met de bijbehorende achtergrondinformatie. Na lezing van het cursusprogramma en met gebruik van het achtergrondmateriaal uit de bibliotheek ben je in staat de aanpak op een verantwoorde manier uit te voeren.
- Cursus: Huiswerkoefeningen bij de cursus
- Cursus, les 1: Voorbeeld wervingsfolder valpreventie
- Cursus, les 1: Intakeformulier
- Cursus, les 1: Intake kaartje inschatting valrisico
- Cursus les 3: Flyer Hup in de Benen
- Cursus, les 4: Factsheet Ouderen en voeding
- Cursus les 4: Voedingspaspoort
- Cursus les 4: Signaleringskaart
- Cursus les 4: Brochure Goed Gevoed Ouder Worden
- Cursus les 5: Ouder worden en alcohol, kan het kwaad
- Cursus les 5: KNMP Folder medicatie en vallen
- Cursus les 5: Advies Gezondheidsraad (korte versie)
- Cursus les 6: Infographic-veilig-huis-ouderen
- Cursus les 6: Checklist Zo blijft u overeind en voorkomt u een val
- Cursus les 6: Checklist Voorkom dat u thuis valt
- Cursus, les 7: Hulpmiddelen voorbeelden
- Cursus, les 8: Voorbeeld Beweegboekje
- Cursus, les 9: Evaluatieformulier einde cursus
- Banner blijf vitaal! 6 tips voor 65-plussers om stevig op de been te blijven
Filmaanbod
Het complete programma is verfilmd als handreiking aan professionals om de cursus aan te bieden. Ouderen die dat willen kunnen ook zelfstandig thuis de cursus volgen. Volg Teun en Ellie die in 16 films van elk een kwartier vanuit huis aan de cursus meedoen.