wmo radar > Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)

Kans op vallen verkleinen door mobiliteit & zelfredzaamheid te vergroten

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een multidisciplinair en integraal valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico. Tijdens het programma gaan ouderen met meerdere thema’s aan de slag om hun kans op een val te verkleinen. Ze doen beweegoefeningen met een fysiotherapeut en verbeteren hun voeding met een diëtist. De deelnemers doen dit in een groepje met een vrijwillig TOM-maatje. Met Tom willen we de kans op een val verkleinen door de mobiliteit te vergroten.

Wmo radar biedt vanaf maart 2022 in Delfshaven het valpreventieprogramma TOM aan. Valpreventie is voor veel ouderen van belang, want vallen is één van de grootste risico’s voor 55-plussers. Samen met de lokale partners Fysiotherapiepraktijk De Boei en Diëtistenpraktijk HRC maken we van het programma een groot succes. Via TOM hopen wij samen met netwerkpartners een bijdrage te leveren aan de zelfredzaamheid van 55-plussers in Delfshaven.

 

Wat levert TOM op? Deelnemers …

 

… verbeteren hun kracht, balans en lenigheid en vallen minder
… eten gezonder en eiwitrijker en krijgen meer kennis over gezonde voeding
… ervaren een betere kwaliteit van leven en meer sociale contacten

 

De 3 pijlers van TOM

Bewegen
Deelnemers volgen een valpreventieve beweegtraining van een fysiotherapeut met aandacht voor valrisicofactoren.

Voeding
Deelnemers krijgen voedingsvoorlichting tijdens gezamenlijke lunches en persoonlijk voedingsadvies van een diëtist op basis van een voedingsdagboek.

Sociale contacten
TOM wordt in groepsverband uitgevoerd met ondersteuning van een TOM-maatje.

Zorgprofessionals

Zorgprofessionals komen regelmatig in contact met 55-plussers en weten direct welke patiënten, cliënten of bewoners baat kunnen hebben bij het programma. Via ZorgDomein kunnen patiënten eenvoudig naar wmo radar worden verwezen. Of neem contact op met team Senioren in Delfshaven via: delfshaven@wmoradar.nl of 06 21 22 08 80.

Deelnemen aan TOM?

Het TOM-programma duurt vier maanden en bestaat uit onder andere uit een informatiebijeenkomst (incl. screening), een startbijeenkomst, 2x per week bewegen (door middel van beweeginterventies, gezamenlijke lunches en persoonlijk voedingsadvies) en een eindbijeenkomst. Neem voor deelname of meer informatie contact met ons op via telefoonnummer: 06 21 22 08 80 of stuur een e-mail naar: delfshaven@wmoradar.nl.

Stuur een e-mail