wmo radar > Join Us: Impact Monitor 2021

Join Us: Impact Monitor 2021

Door Join Us horen jongeren erbij

Stichting Join Us werkt samen met verschillende welzijnsorganisaties, waaronder wmo radar. Wmo radar draait zes complete groepen (met eigen begeleiders). Daarnaast zijn we met PIT010, SOL en Buurtwerk verantwoordelijk voor drie gezamenlijke groepen.

Samen zorgden we er afgelopen jaar voor dat eenzame jongeren in Rotterdam de hulp krijgen die ze zo ontzettend hard nodig hebben. Join Us heeft bij drie (van de negen) groepen in Rotterdam een ‘Impact Monitor’ opgesteld met belangrijke resultaten/bevindingen. Naast het zelfvertrouwen, zijn ook de sociale vaardigheden onder deze 49 jongeren het afgelopen jaar toegenomen. Bovendien is de eenzaamheid binnen onze groepen afgenomen. Verder scoren de begeleiders van Join Us een welverdiende 8.

“Het afgelopen jaar zagen we dat eenzaamheid onder jongeren – op landelijk niveau – gelijk bleef of zelfs toenam. De verschillende lockdowns met bijbehorende maatregelen hebben hier natuurlijk een grote rol in gespeeld. Daarom is het juist zo bijzonder dat de eenzaamheid binnen onze groepen in Rotterdam het afgelopen jaar is afgenomen. En daar zijn we heel trots op!”

Ibrahim Tokmak Projectleider Join Us vanuit wmo radar

Ervaring: Dylan over zijn deelname aan Join Us

“Jarenlang zat ik alleen maar op mijn slaapkamer. Huiswerk maken, gamen, lezen: ik deed alles op die paar vierkante meter. Ik sprak met niemand over mijn eenzame gevoelens. Ik was vast de enige zonder vrienden, dacht ik. Mijn isolement werd zo groot dat ik uiteindelijk een alcoholverslaving ontwikkelde. Het lastige aan sociaal contact vind ik de angst om verkeerde dingen te zeggen en dat anderen me daarop veroordelen. Ik praat best wel eens met mensen en kan dan ook goede gesprekken met ze voeren. Maar echt een vriendschap? Ik weet niet hoe dat moet.

Via de kliniek kwam ik bij Join Us terecht. In het begin was ik terughoudend. Als ik ook in deze groep buiten de boot val, wat heb ik er dan aan? De eerste bijeenkomst was minder eng dan ik had verwacht. Er hing een relaxte sfeer en de begeleiders zorgden ervoor dat ik me op mijn gemak voelde. Door Join Us zit ik niet meer de hele tijd op mijn slaapkamer. Ik word ook iets losser met sociale contacten. Mijn doel is om mezelf te durven zijn, zonder dat er alcohol in het spel is. Ik ben geen compleet ander mens nu, maar ik groei. Daar ben ik blij mee.”

Ervaring: Rob over zijn werk als begeleider

“Join Us is een waardevolle aanvulling op het jongerenwerk. Je ziet namelijk dat jongeren met eenzaamheidsproblematiek zich verloren voelen in het jongerencentrum. Ze hebben niet de handvatten om contact te maken of te houden. Juist dat leren ze bij Join Us. Als begeleiders zorgen wij voor een veilige en vertrouwde setting in de groep. Dat is de basis om te kunnen leren en werken aan sociale uitdagingen.

Jongeren leren niet alleen van ons, maar ook van elkaar. Het is mooi om te zien hoe belangrijk peer to-peer leren is. Jongeren merken dat ze belangrijk zijn voor een ander. Ik vind het fantastisch om te zien hoe jongeren in korte tijd meer zelfvertrouwen krijgen en zichzelf leren waarderen. Ze voelen zich sociaal sterker en durven op een ander af te stappen.”

De cijfers

In de Impact Monitor nemen we je graag mee in alle resultaten, successen en ervaringen.

Bekijk de Impact Monitor van Join Us