wmo radar > Geslaagde workshop ‘Minder Vallen. Meer Bewegen.’

Geslaagde workshop ‘Minder Vallen. Meer Bewegen.’

Een preventieve wijkgerichte aanpak valpreventie

Dinsdag 23 augustus kwamen 15 welzijnswerkers uit heel Rotterdam bij elkaar om deel te nemen aan de workshop ‘Minder Vallen, Meer Bewegen’.

Gemeente Rotterdam is bijzonder actief om valpreventie voor ouderen te stimuleren. Dit doet ze via twee programma’s: ‘Minder Vallen, Meer Bewegen’ (ontwikkeld door wmo radar) en TOM (Thuis Onbeperkt Mobiel).

Wmo radar ontwikkelde het valpreventieprogramma in 2017, samen met fysiotherapeut Karin Abutan en huisartsenpraktijk Ketzer en Tempelman. Sindsdien namen meer dan 500 ouderen deel en is het aanbod uitgegroeid tot een volwaardig valpreventieprogramma. Het eigene van ‘Minder Vallen, Meer Bewegen’ is de wijkgerichte aanpak waarbij welzijn en fysiotherapie samenwerken met het wijknetwerk van professionals waaronder diëtiste, ergotherapeut, pedicure, de VEGRO en apotheker. Ook sport- en beweegaanbieders spelen een belangrijke rol, want de cursus valpreventie heeft alleen zin wanneer senioren na afloop blijven bewegen.

Voor Mieke Melis van wmo radar en Karin Abutan, die de afgelopen jaren samen het leeuwendeel van de cursussen verzorgden, was het dan ook bijzonder om hun kennis en expertise over te dragen aan collega’s uit heel Rotterdam. Tijdens de workshop presenteerden zij het programma aan de hand van het handboek voor welzijnswerkers, het cursusprogramma voor fysiotherapeuten en de films voor de deelnemers. Al het materiaal is digitaal ontsloten en voor iedereen toegankelijk en te gebruiken.