wmo radar > Werkplaats bijeenkomst 3 > 3.4 Gedragsverandering = gewoonteverandering

3.4 Gedragsverandering = gewoonteverandering

3.4 Gedragsverandering = gewoonteverandering

Dat het gezond is om te bewegen dat weten veel mensen wel. Net zoals bekend is dat overgewicht, roken en overmatig alcohol niet bijdragen aan de gezondheid. Toch leidt deze kennis niet vanzelf tot een gezonder gedrag.

 

Tijdens de cursus ‘Kom in beweging’ wordt voortdurend stil gestaan bij het belang van bewegen om het valrisico te beperken. Nadat die boodschap 8 weken herhaald is en de deelnemers 8 weken aan het oefenprogramma deelgenomen hebben, dan zijn velen van hen gemotiveerd om ook daadwerkelijk te blijven bewegen. Een passend sport- en beweegaanbod is dan heel welkom maar nog net niet voldoende.

 

Onderzoek wijst uit dat gedrag het best beklijft wanneer het een gewoonte wordt. Het maakt niet uit of het om een gezonde of om een ongezonde gewoonte gaat. Neurologisch gezien gaat het om drie met elkaar samenhangende stappen die met elkaar de gewoontelus vormen. De gewoontelus werkt pas wanneer je lichaam echt uitkijkt naar de beloning.

De Rotterdamse huisarts Matthijs van der Poel en Anne Huisman maakten van dit principe gebruik om ‘Het looprecept’ te ontwikkelen. Zij zien lopen als een medicijn en schrijven dit sindsdien aan veel patiënten voor. Wekelijks wandelen ze zelf een half uur met hun patiënten om daarmee de gewoonte lus tot een routine te maken.

Meer informatie vind je:

Wil je je verder verdiepen in het fenomeen van gedragsverandering bekijk dan de filmpjes (engelstalig) van Charles Duhigg of lees zijn boek ‘Macht der Gewoonte’, AMBO 2012

Tijdens de cursus ‘Kom in beweging’ leren ouderen hoe belangrijk dat bewegen is om hun valrisico te verkleinen. Belangrijker dan dit leren is dat zij dit ook ervaren. Gedurende de acht weken komen zij steviger op hun benen staan, ze bewegen soepeler en ze komen makkelijker uit hun stoel. Ook voelen zij dat hun conditie vooruit gaat. Het is deze ervaring die de motivatie vormt om in beweging te blijven.

 

De gewoonte lus zal hen helpen om ook aan hun voornemen vast te houden, daarom is het zo belangrijk om aan een groepje deel te nemen, op een vast tijdstip in de week, waar je verwacht wordt en wqaar de beloning zowel fysiek is maar ook het deel uitmaken van de groep en de gezelligheid met anderen.