wmo radar > Werkplaats bijeenkomst 3 > 3.3 Bereikbaar sport- en beweegaanbod

3.3 Bereikbaar sport- en beweegaanbod

3.3 Bereikbaar sport- en beweegaanbod

Het is belangrijk om ouderen na de cursus ‘Kom in Beweging’ door te laten stromen naar regulier sport- en beweegaanbod. Dat vergroot de kans dat zij in beweging blijven en daarmee hun valrisico beperken. Tegelijkertijd draagt dit bij aan hun algehele vitaliteit en gezondheid.

Hoe maak je de drempel naar het vervolg kleiner:

Nodig aan het einde van de cursus één of twee sport- en beweegaanbieders uit voor een korte demonstratie. Deelnemers kennen dan de begeleider en krijgen een idee wat ze bij die aanbieder kunnen halen.

Organiseer na afloop van de cursus nog een of twee kennismakingslessen bij sport- en beweegaanbieders in de buurt. Ga daar met de geïnteresseerde deelnemers heen.
Houdt de cursusgroep in stand en creëer voor hen en met hen een passend beweegaanbod, liefst op dezelfde tijd en locatie. Maak een overzicht van het bereikbare lokale sport- en beweegaanbod in de buurt.

Dit kan in de vorm van een klein boekje op basis van een simpel format. Zie als voorbeeld het Beweegboekje ouderen, Rotterdam Centrum. Dit is een boekje op A-5 formaat. Door de inhoud zelf te printen, kun je, wanneer nodig, het boekje snel aanpassen.

 

Sportbedrijf Rotterdam

Neem het sportbedrijf Rotterdam in de arm als partner bij de doorstroming naar het reguliere Sport- en beweegaanbod. Ieder gebied in Rotterdam heeft een eigen sportregisseur. Deze vind je op de website van het Sportbedrijf.

Waar kunnen de sportregisseurs bij ondersteunen:

  • Kennis van het gebied Wijkanalyse met aantal inwoners, leeftijdsopbouw, (on)voldoende bewegen en sport- en beweegaanbod.
  • Onderscheid in levensfase en beweegidentiteit Hoe kijken verschillende groepen tegen sport- en bewegen aan, hoe benader je hen, wat zijn barrières?
    Ouderen horen veelal, maar echt niet altijd, bij de sociale sporters voor wie sfeer en plezier belangrijk zijn. Dit geldt voor 43% van de ouderen. Een kwart van de ouderen hoort tot de ervaringsgerichte sporters voor wie beleving, afwisseling en activiteit belangrijk zijn.
  • Sportregisseurs kunnen ook ondersteunen bij het opzetten of ontwikkelen van nieuw sportaanbod. Bijvoorbeeld wanneer je na de cursus je groep in stand wilt houden. Bekijk hier de PDF: presentatie sportbedrijf valpreventie