wmo radar > Wat we doen > Mantelzorg

Mantelzorg

Ook de mantelzorger verdient aandacht

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor iemand in hun naaste omgeving. Veel mantelzorgers weten niet eens dat zij mantelzorger zijn, omdat de zorg als vanzelfsprekend voelt. Je bent dus mantelzorger als je vrijwillig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, (schoon)ouder, kind, broer, zus of ander familielid, vriend, kennis of buur zorgt. Dat kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn.

 

Persoonlijk & betrokken

Wmo radar biedt begeleiding om op een gezonde manier om te gaan met mantelzorg. Want niet alleen zorgvragers, ook mantelzorgers verdienen aandacht. Vaak is er een dunne scheidslijn tussen zorgen en overbelasting. Laat ons je helpen met een overzicht van de taken, mogelijkheden en keuzes die je moet maken. In een persoonlijk gesprek neemt de mantelzorgcoach de tijd voor jou en biedt een luisterend oor.

 

Hulp op maat

De persoon voor wie je zorgt heeft vaak recht op extra hulp, voorzieningen en hulpmiddelen. De mantelzorgcoach is op de hoogte van diverse regelingen en voorzieningen in de wijk. We kijken samen wat het beste past voor jouw situatie. Wij ondersteunen je in de zorg voor een ander. Nieuwtjes en activiteiten rondom het thema mantelzorg worden via de nieuwsbrief gedeeld. Neem voor mantelzorgondersteuning contact op met één van onze mantelzorgcoaches en stuur een e-mail naar de mantelzorgcoach uit jouw deelgebied. De mantelzorgcoach staat voor je klaar, bij zowel praktische vragen als mentale ondersteuning.

Mantelzorgcoaches

Centrum: Sandro Toma

Mantelzorgcoach Centrum
Telefoonnummer: 06 54 96 72 91
Werkdagen: ma, di, do en vr (even weken)

E-mail: atoma@wmoradar.nl

Charlois: Rajshree Moti

Mantelzorgcoach Charlois
Telefoonnummer: 06 53 23 42 25
Werkdagen: ma t/m do

E-mail: rajshree.moti@wmoradar.nl

Delfshaven: Cisca Bronswijk

Mantelzorgcoach Delfshaven
Telefoonnummer: 06 11 46 48 34
Werkdagen: ma t/m do

E-mail: delfshaven@wmoradar.nl

Overschie: Karin Gerretsen

Mantelzorgcoach Overschie
Telefoonnummer:  06 83 48 92 10
Werkdagen: di, wo en vr

E-mail: karin.gerretsen@wmoradar.nl

Mantelfoon: 24-uurs mantelzorgsteunpunt

De mantelzorgcoaches staan doordeweeks voor je klaar. En in de avond of in het weekend (en natuurlijk tijdens kantooruren) kunnen Rotterdammers met een vraag over mantelzorg terecht bij Mantelfoon.

Deze telefonische dienst is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar gratis bereikbaar voor praktische vragen of dilemma’s, een luisterend oor of advies op maat via 0800 – 777 33 33 of per chat via www.mantelfoon.nl.

Dag van de Mantelzorg

Elk jaar op 10 november is het De Dag van de Mantelzorg. Als blijk van waardering worden mantelzorgers op deze dag in het zonnetje gezet. Overal in Nederland kunnen mantelzorgers deelnemen aan verschillende activiteiten. Het aanbod is zeer divers en deelname is gratis. Bekijk het overzicht van de activiteiten (mits bekend) via onderstaande button.

Activiteiten Dag van de Mantelzorg

Activiteiten voor mantelzorgers

In Rotterdam Centrum, Delfshaven en Overschie organiseren we regelmatig ontspannende activiteiten en informatieve bijeenkomsten met uiteenlopende thema’s:

  • Minder Piekeren, Minder Zorgen (workshop)
  • Omgaan met dementie (workshop)
  • Zorgen zonder stress (workshop)
  • Informatiebijeenkomsten over respijtzorg of PGB
  • Zomer- & winterprogramma

 

Mantelzorgwaardering

Elke mantelzorger krijgt van gemeente Rotterdam de mantelzorgwaardering, namelijk een gratis Rotterdampas met 50 euro ov-tegoed. Om de mantelzorgwaardering te krijgen vraagt je eerst een mantelzorgverklaring aan. Voor hulp bij aanvragen kun je contact opnemen met de mantelzorgcoach. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor een parkeervergunning. Kijk voor meer informatie op: rotterdam.nl/mantelzorg.

Bel Mantelfoon voor mantelzorgvragen

We luisteren, ondersteunen bij vragen over regelingen en vergoedingen en helpen om weer overzicht te krijgen.

Lees meer op Mantelfoon.nl