wmo radar > Wat we doen > Voortraject MBO opleiding

Voortraject MBO opleiding

Leren & Werken in de zorg of horeca

Altijd al in de zorg willen werken? Of alle geheimen in de keuken willen ontdekken? Volg dan via wmo radar een voortraject voor een MBO-opleiding in de richting zorg of horeca. Het leerwerktraject is bedoeld voor bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens het traject krijgen zij de gelegenheid om te leren en werken in de praktijk. Zo volgen de deelnemers lessen en lopen oriëntatiestages bij aangesloten partnerorganisaties.

Professionals binnen de zorg en horeca beschikken over specifieke vaardigheden en vakkennis. In het voortraject beginnen we bij de basis. Het is de bedoeling dat je gedurende het voortraject steeds meer zicht krijgt op het beroep en wat je nodig hebt om deze functie uit te kunnen oefenen. Tijdens de les- en stagedagen kom je in contact met andere professionals die hun ervaringen delen. Ook leer je verschillende vaardigheden zodat jij je straks verder kunt ontwikkelen. Deelnemers die het voortraject succesvol doorlopen, kunnen doorstromen naar een MBO-opleiding. Deelname is gratis.

 

Voor wie is het voortraject beschikbaar?

Het voortraject is bedoeld voor Rotterdammers die:

 • de Nederlandse taal nog weinig beheersen;
 • graag willen werken en bijleren;
 • zijn/haar kansen op langdurig betaald werk in een kansrijke sector wil vergroten.

We sluiten niemand uit. Oftewel het voortraject is toegankelijk voor iedereen die gemotiveerd is en zich volledig committeert aan het traject.

 

Welke voortrajecten volg je bij wmo radar?

 • Voortraject Leren & Werken in de zorg via Tafelvanzeven
 • Voortraject Leren & Werken in de horeca via Tafelvanzeven
 • Voortraject Zorg Thuis & In de Buurt

Voortraject Leren & Werken in de zorg (via Tafelvanzeven)

Maak kennis met de zorgsector via Tafelvanzeven

Er is een tekort in de zorg, dankzij het voortraject komen er meer handen aan het bed. Zo krijgt de zorgsector meer gemotiveerd personeel. En deelnemers krijgen ze kans om zichzelf te ontwikkelen als zorgprofessional.

Samen met Albeda Zorgcollege bieden we aangepaste leerwerktrajecten om deelnemers voor te bereiden op MBO zorgopleidingen. Gedurende het traject maken ze kennis met de zorg, ontwikkelen ze werknemersvaardigheden en ontdekken ze of de zorg bij hen past. Deelnemers die het voortraject succesvol doorlopen, kunnen (via een scholingsvoucher van Gemeente Rotterdam) doorstromen naar een zorgopleiding van Albeda Zorgcollege. Instromen is mogelijk op verschillende niveaus: zorghulp niveau 1, helpende/ verzorgende welzijn niveau 2.

Programma

Het voortraject duurt 10 werken en start twee keer per jaar. Je loopt direct twee dagen per week stage. Daarnaast krijg je één dag per week les van een vakkracht van Albeda Zorgcollege. De lessen vinden plaats op een locatie vak wmo radar. In de lessen is veel aandacht voor Nederlandse taal en vaktaal. Denk daarbij aan de taal die binnen de zorg wordt gebruikt. Aanvullend loop je twee dagen per week stage bij een zorginstelling zoals een zieken- of verpleeghuis (Aafje, Pameijer, Laurens etc.).

Elke les staat een ander thema centraal. De lesonderwerpen en activiteiten zijn onder andere:

 • Rouwprocessen (hoe ga je om met verlies?)
 • Alzheimer/dementie
 • Ontwikkeling van adolescenten
 • Kennismaking met het Albeda Zorgcollege door middel van een bezoek en/of gastcollege
 • Werkbezoeken aan verschillende zorginstellingen

Diploma/certificaat

Gedurende het leerwerktraject vinden meerdere evaluatiemomenten plaats. Tijdens een gesprek bespreken we je prestaties en ervaringen. Na afronding van het traject ontvang je een certificaat waarmee je doorstroomt naar een MBO-opleiding. In een afsluitend studieadviesgesprek stemmen we samen af naar welk niveau je kunt doorstromen of bespreken we een beter passend vervolg.

Aanmelden

Help je graag anderen en ben je gemotiveerd & leergierig? Meld je dan aan voor het voortraject ‘Leren & Werken in de zorg’. Neem voor meer informatie contact met ons of meld je direct aan via onze contactpagina. E-mailen kan natuurlijk ook: info@wmoradar.nl.

Voortraject Leren & Werken in de horeca (via Tafelvanzeven)

Tafelvanzeven: catering met een verhaal

Tafelvanzeven biedt de deelnemer een opleiding gericht op horeca en ondernemerschap. Tijdens de opleiding cateren ze bij bedrijven, instellingen en particulieren. Met de cateringopdrachten verdienen de mannen en vrouwen hun opleiding terug en genieten onze klanten van de rijkdom aan smaken en verhalen. Hoe meer cateringopdrachten wij verzorgen, hoe meer bewoners de opleiding kunnen volgen. En zo heeft een culinaire reis langs nieuwe werelden en hemelse gerechten ook maatschappelijke waarde!

Maatschappelijke waarde

Tafelvanzeven is een sociale onderneming die bijdraagt aan maatschappelijke opgaven in Rotterdam. Onze missie is om mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden voor werk in de horeca. We slaan bruggen door de deelnemers in ‘werelden’ te laten komen waar ze zelf niet zo snel toegang toe hebben en door onze klanten te laten proeven van andere smaken, culturen en verhalen. Dat brengen we samen.

Tafelvanzeven leidt mensen op die een passie hebben voor koken en een afstand tot werk. Onze opleiding duurt negen maanden en is een combinatie van leren en werken. Je krijgt een empowerment training en we bereiden je voor op de landelijk erkende examens Sociale hygiëne, HACCP en Leermeesterschap. Onze gekwalificeerde docenten leren je alles wat nodig is op weg naar zelfstandig ondernemerschap, gastvrouwschap of (vrijwilligers)werk in de horeca. Je doet werkervaring op bij bedrijven, gemeenten, particulieren en welzijnsorganisaties. We werken daarbij samen met professionele en informele organisaties vanuit ons lokale en regionale netwerk.

Tafelvanzeven is sinds 2016 ook gestart met stageplaatsen voor cursisten, in samenwerking met een aantal Rotterdamse instellingen. Zo kun je werknemersvaardigheden in de praktijk leren en worden je kansen op doorstroming naar een opleiding en/of werk vergroot. De kosten voor de opleiding worden betaald uit de opbrengsten van de cateringopdrachten en stages.

Het Tafelvanzeven-programma bestaat uit: theorie + examen Sociale Hygiëne, HACCP, oefenen in het verhalen vertellen, praktijkopdrachten, marketing en ondernemerschap, presentatietechnieken, huiswerkopdrachten en werkoverleg.

 

Hoe kun je je aanmelden?

Heb je een passie voor koken en wil je serieus en samen aan de slag om hier werk van te maken? Dan is een van de opleidingen van Tafelvanzeven misschien wel iets voor jou! Meld je direct aan via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via: 06 10 22 18 73.

 

Voortraject Zorg Thuis & In de Buurt

Het opleidingstraject ‘Zorg Thuis & In de Buurt’ is laagdrempelig en biedt deelnemers perspectief, binnen afzienbare tijd. Anders gezegd: kandidaten stromen na acht weken door naar een betaalde baan, een opleiding of vrijwilligerswerk. Op het programma staan uiteenlopende activiteiten. Denk aan het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan en verschillende werkbezoeken aan zorgaanbieders en sociaal ondernemers.

 

Programma

 • Trainingen (zoals het opstellen van een goed CV en omgaan met weerstand)
 • Workshops op het gebied van hospitality
 • Werkbezoeken aan zorgaanbieders, sociaal ondernemers en zorg gerelateerde wijkinitiatieven.

Na afloop van het voortraject ontvang je een certificaat waarmee je doorstroomt naar een MBO-opleiding. Hiervoor kun je gebruik maken van een scholingsvoucher van Gemeente Rotterdam.

 

Meer informatie over Zorg Thuis & In de Buurt

Neem voor meer informatie over Zorg Thuis & In de Buurt contact op met Haso Korajlic: HKorajlic@wmoradar.nl/ 06 21 84 92 24.

Aanmelden voortraject MBO opleiding

Neem voor meer informatie over onze MBO voortrajecten vrijblijvend contact met ons op of meld je direct aan via onderstaande button.

Contactformulier