wmo radar > Valpreventie > Valpreventie: Voor de professional

Valpreventie: Voor de professional

Wijkgerichte aanpak

Het aanbieden van een valpreventieprogramma is belangrijk vanwege de maatschappelijke winst die we hiermee behalen. En natuurlijk ook in verband met de individuele opbrengst die het programma aan ouderen biedt. Deze preventieve aanpak is in 2016 ontwikkeld door wmo radar, fysiotherapiepraktijk Abutan, huisartsenpraktijk Ketzer&Tempelman en de Lelie Zorggroep. Het programma is uitgebreid getest en zorgvuldig verder ontwikkeld tot de huidige vorm. De kern van het programma is de cursus ‘Kom in beweging’, waaraan de afgelopen jaren 500 ouderen met veel plezier deelnamen. De handleiding van de cursus is volledig uitgeschreven. Aanvullend zijn alle lesmodules verfilmd. Dit filmaanbod bestaat uit acht thematische voorlichtingsfilms en acht beweegfilms.

‘Minder vallen door meer bewegen’ is een wijkgerichte aanpak waarbij relevante lokale partners actief betrokken zijn. Het kernteam bestaat uit een welzijnswerker (die een coördinerende rol heeft), een fysiotherapiepraktijk en een huisartsenpraktijk. Dit team wordt aangevuld met deskundige gastsprekers die de voorlichtingsthema’s behandelen en met sport- en beweegaanbieders. Deze lokale aanpak, vanuit het wijknetwerk, is belangrijk om ouderen blijvend in beweging – én met elkaar in contact – te houden. Ook voor wie niet het complete programma aan wil bieden, bevat deze handleiding duidelijke informatie en praktische kennis en tools.

 

Het handboek

Het handboek bestaat uit acht paragrafen en een aanvullende bibliotheek. Door het lezen van de handleiding en met gebruik van de achtergrondmaterialen ben je geheel in staat om de aanpak op een verantwoorde manier uit te voeren.

  • link handboek

 

Bibliotheek

In de bibliotheek vind je relevante achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en het volledig uitgeschreven cursusprogramma met de bijbehorende achtergrondinformatie.