Slim in Huis: Slimme hulpmiddelen voor thuis
Zorg & Welzijn werken samen om inwoners van Rotterdam te ondersteunen
Slimme zorgtoepassingen zijn apparaten en hulpmiddelen die we overal om ons heen zien. Met een slimme deurbel zie je wie er voor de deur staat, via een tablet haken familieleden ieder moment aan bij een zorggesprek en met een robotkat is er altijd gezelligheid in huis. Slimme apparaten en hulpmiddelen maken het leven makkelijker, veiliger en comfortabel. Daarom zet de gemeente Rotterdam en Rotterdamse zorg- en welzijnspartijen zich samen in om dit toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers. Met wmo radar en Lelie Zorggroep als kartrekker hebben Rotterdamse zorg- en welzijnsorganisaties zich verenigd in het samenwerkingsverband SET (Stimuleringsregeling eHealth Thuis).

Zorg & Welzijn werken nauw samen om inwoners van Rotterdam te ondersteunen met het toepassen van slimme hulpmiddelen/eHealth in de thuissituatie. Dit project noemen we ‘Slim in Huis’, omdat we eHealth combineren met traditionele ondersteuning waardoor meer Rotterdammers langer en met meer comfort thuis kunnen blijven wonen. Verschillende zorg- en welzijnsprofessionals worden getraind in slimme zorgtoepassingen en we zetten uitleenpunten op waar Rotterdammers slimme hulpmiddelen tijdelijk kunnen lenen en uitproberen. Zo maken we samen eHealth en slimme hulpmiddelen toegankelijk voor alle Rotterdammers.


Slimme hulpmiddelen als steuntje in de zorg
Slimme hulpmiddelen helpen om extra te voorzien in uw zorgvraag, het is geen vervanging van de zorg maar een ondersteuning bij het verlenen van de juiste zorg en welzijn.
Wat zijn slimme zorgtoepassingen?
We maken gebruik van slimme zorgtoepassingen, dat zijn slimme apparaten en (elektrische) hulpmiddelen die de zorg ondersteunen. Denk aan een alarmknop waardoor je direct hulp kunt inschakelen, een smartwatch die de bloeddruk en hartslag meet en een tablet voor meer contactmomenten.
Wat is het verschil tussen slimme apparaten en elektrische hulpmiddelen?
Slimme apparaten halen informatie op en zijn in staat om dat te verwerken. Via een connectie met het internet of bluetooth kunnen ze de omgeving monitoren, gegevens en instructies ontvangen, statussen doorgeven en actie ondernemen op basis van de verzamelde informatie. Elektrische hulpmiddelen zijn niet in staat om op die manier te communiceren maar kunnen wel van groot gemak dienen.
Bestaan er ook niet-slimme hulpmiddelen?
Ja! Dat zijn apparaten die geen informatie ophalen maar wel van grote ondersteuning kunnen zijn. Apparaten die niet ‘slim’ zijn, zijn zeker niet dom. Denk bijvoorbeeld aan een roterend douchekrukje, een elektrische tandenborstel of een automatische zeepdispenser.


Het uitleensysteem: kijken, voelen en ervaren
Voor dit project is een uitleensysteem opgericht waarmee bewoners via de zorg- of welzijnsprofessional slimme zorgtoepassingen thuis uit kunnen proberen.

Hoe werkt het uitproberen van slimme zorgtoepassingen?
De zorg- of welzijnsprofessional is het aanspreekpunt. Bekijk en onderzoek samen welke apparaten het dagelijks leven makkelijker, veiliger en comfortabeler kunnen maken. Via de uitleenpunten zijn hulpmiddelen tijdelijk te leen om thuis uit te proberen.
Waar zijn de uitleenpunten?
De uitleenpunten bevinden zich in enkele Comfortwoningen en een aantal Huizen van de Wijk in de deelgebieden Delfshaven, Centrum, Schiebroek en Noord.
Welke slimme zorgtoepassingen zijn er beschikbaar in het uitleensysteem?
Het uitleensysteem biedt diverse zorgtoepassingen, denk aan onder andere:
- Wolk Heup Airbag
- LifeWatcher GPS horloge
- Saturatie meter
- Bloeddruk meter
- Suikerspiegel meter
- Hartfrequentie meter
- Digitale weegschaal
- Samsung Smartphone
- Samsung Tablet
- Compaan – senioren tablet