wmo radar > Nieuws > wmo radar in de media

wmo radar in de media

Pers

Wmo radar is regelmatig in de media met nieuwe ontwikkelingen binnen onze organisatie. Denk hierbij aan nieuwsberichten over onze diensten, samenwerkingen en nieuwe initiatieven. Ben je journalist of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via communicatie@wmoradar.nl. Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten.

De Havenloods – 8 november 2023 | Nieuwe muurschildering in de Gouvernestraat voor alle Rotterdamse mantelzorgers

Rotterdam – Ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg (komende vrijdag) heeft Mantelfoon vandaag in de Gouvernestraat een prachtige nieuwe muurschildering onthuld. ‘Als blijvende herinnering van erkenning voor Rotterdamse mantelzorgers.’

De muurschildering is gemaakt door streetartist: Eelco van den Berg: ‘Met mijn streetart wil ik de Rotterdamse mantelzorgers de erkenning én herkenning geven die zij verdienen. Niet iedereen zal zich in het woord ‘mantelzorger’ herkennen, terwijl zij het wél zijn en ook als zodanig gezien mogen worden. Ik verbeeld dit in mijn kunst en hoop daarmee elke unieke mantelzorger uit de schaduw te halen.’

Van den Berg vervolgt: ‘Voor het ontwerp wilde ik me niet laten verleiden door een letterlijke visuele vertaling van mantelzorg. Om te voorkomen dat het een educatieve muurschildering gaat worden. Ik ben meer op zoek gegaan naar een bepaalde emotie en gevoel van het totaal. In eerste instantie dat het om mensen gaat. De stad met zijn huizen waarvan we meestal niet weten wat zich daarbinnen afspeelt. Over het perspectief, het kunnen uitkijken naar verzorging en bescherming. Het symbool van mantelzorg, de telefoon als het omarmen en steun voor velen. Ook heb ik een kleine link gelegd naar de omgeving van het Rotterdams China Town.’

Elk jaar is het op 10 november de Dag van de Mantelzorg. Op en rondom deze dag worden verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Wil je weten wat er in jouw buurt gedaan wordt? Kijk dan op mantelfoon.nl/dvdm.

Rotterdam telt maar liefst 85.000 mantelzorgers, en er zijn er vast nog veel meer. Je bent mantelzorger als je voor een naaste zorgt. Denk aan je zieke partner, je kind met een handicap of beperking, je ouders met dementie, je broer met een verslaving of je zusje met autisme.

Als mantelzorger loop je nog wel eens tegen vragen en regeldingen aan. Of je hebt behoefte aan een luisterend oor. Hiervoor kun je bij Mantelfoon terecht. Gratis, anoniem én elke dag van jaar. Ook ’s-avonds en ’s-nachts. Er staat altijd iemand voor je klaar, aan de telefoon of via de chat.

Bron: De Havenloods

OPEN ROTTERDAM – 11 oktober 2023 | Gemeente test effect warme lunch op school Oud-Charlois: ‘Gezonder dan een broodje hagelslag’

In opdracht van de gemeente Rotterdam doet het Erasmus MC onderzoek naar de haalbaarheid en de effecten van een warme lunch op basisscholen. Tijdens de test worden de maaltijden gekookt door bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor de leerlingen van OBS Charlois. Gymdocent Tom Micheels omarmt de pilot van het Erasmus en hoopt dat het een vast iets wordt: “Voeding is op dit moment ontzettend belangrijk voor de kinderen. In de klas, maar ook voor het zelfbeeld van de kinderen”.

Het is al lange tijd bekend dat het aanbieden van warme maaltijden op school positief is voor de ontwikkeling van kinderen. Erasmus MC onderzoeker Annemieke Wargers leidt het project: ‘We zijn benieuwd of de effecten die al gevonden zijn in andere onderzoeken ook in een stad als Rotterdam naar voren komen’. De kinderen van OBS Charlois krijgen 18 weken lang een gezonde schoollunch. Er wordt onder meer onderzocht of dit de leerprestaties verbetert en er wordt gekeken naar de haalbaarheid van het organiseren van de maaltijden.

Extra speciaal is het dat de maaltijden worden gekookt door bewoners van Charlois die met het project een stap maken richting re-integratie op de arbeidsmarkt. “Sinds ik deze grote opdrachten heb leer ik heel veel dingen. Bijvoorbeeld over hoeveelheden. In de toekomst wil ik misschien voor mezelf gaan werken”, vertelt Rashna, vrijwillige kok bij het Huis van de Wijk. Zij zet met hulp van WMO Radar weer een stap richting de arbeidsmarkt door het behalen van haar HACCP diploma.

Het is nog onduidelijk of de warme schoollunch een vaste plek krijgt op Rotterdamse basisscholen, maar de deelnemers zijn enthousiast: “Ik hoop dat de testcijfers goed zullen zijn en dat en dat er misschien iets van financiering beschikbaar komt voor de kinderen”, zegt gymleraar Tom. Als je de kinderen vraagt of ze elke dag een warme maaltijd willen of liever een boterham, kiezen ze voor de warme maaltijd “Elke dag”, want: “Ik vind het ook lekkerder.”

Bron: OPEN ROTTERDAM

OPEN ROTTERDAM – 15 augustus 2023 | Thea en Chris blijven toch warme maaltijden koken in Overschie

Goed nieuws voor de ouderen in Overschie die vreesden de warme maaltijden van Thea en Chris te moeten missen. Na gesprekken met WMO Radar, Gemeente Rotterdam en het Overschiese wijknetwerk is er besloten dat de dames door kunnen gaan onder de paraplu van WMO Radar.

“Als welzijnsorganisatie zijn we ontzettend blij dat we op korte termijn in de vakantieperiode dit hebben kunnen realiseren! Wij hebben een ander budget dan de voorgaande organisatie, dus daar moesten de dames even over nadenken. Daarbij hadden ze ook een aantal voorwaarden” zegt Jurrian van Dijk van WMO Radar. “Ze wilden graag doorgaan op dezelfde manier, dus met een bepaalde vrijheid die ze gewend waren, die garantie kunnen we ze nu geven.”

De dames beginnen vanaf september weer met het bereiden van meer dan 120 maaltijden voor de ouderen in Overschie die anders waarschijnlijk minder vaak warm eten. Deze maaltijden verkopen ze tegen een ‘schappelijke’ prijs zonder winstoogmerk. “We zijn echt heel erg blij dat we door kunnen gaan met de maaltijden”, zegt een dolgelukkige Thea.

Bron: OPEN ROTTERDAM

Algemeen Dagblad – 20 juli 2023 | Hoe Noreen uit Pakistan chef-kok werd in Rotterdam: ‘Ze willen juist mijn keuken proeven’

Koken, dat was een hobby. Goed, ietwat uit de hand gelopen misschien, maar meer niet. Dat de Rotterdamse Noreen Mir (48) ooit professioneel kok kon worden, dat had ze nooit gedacht. Tot ze stuitte op een bijzonder leer- en werktraject in Rotterdam-Delfshaven. Dat veranderde haar leven. ,,Ik ben zo trots op mezelf.’’

Abonnees van AD kunnen het volledige artikel op de website lezen.

Bron: Algemeen Dagblad (premium artikel)

Rijnmond Dokters – 27 juni 2023 | Interventies vanuit welzijn 

“Wmo radar zoekt kwetsbare mensen in de wijk op van nul tot honderd jaar oud en probeert hen te ondersteunen om ze een stapje verder te helpen”, zo vertelt Eric Devoghele, teamleider ouderen voor welzijnsorganisatie wmo radar in Charlois. Dagelijks maakt hij mee hoe hun werk ervoor kan zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen en dat jongeren minder eenzaam worden. Want wat zijn de voordelen van meer gebruik maken van welzijnsorganisaties?

Wmo radar richt zich op drie groepen: jongeren, kwetsbare Rotterdammers en ouderen. “Ik ben teamleider van het Team Ouderen en wij werken aan het langer en prettiger thuis laten wonen van ouderen. In mijn team zitten drie senioren coaches, een mantelzorgcoach en een medewerker dagbesteding.”

Speerpunten
Eric geeft aan dat zij binnen het Team Ouderen vier speerpunten hebben: niet-geïndiceerde dagbesteding, valpreventie, weerbaarheidstraining en programma’s om digitale vaardigheden te vergroten. “Niet-geïndiceerde dagbesteding is voor mensen die de dag niet meer doorkomen door eenzaamheid en vergeetachtigheid. Mensen kunnen bij ons wekelijks een leuk programma volgen. We doen geheugentrainingen, beweegspelletjes en er is een warme lunch. Je ziet dat mensen daar plezier aan beleven en contacten opdoen, waardoor ze minder eenzaam zijn.” Mantelzorgers krijgen respijtzorg door de dagbesteding. Bij de weerbaarheidstraining leren ouderen voor wie ze wel de deur open kunnen doen en op welke appjes en sms’jes ze beter niet kunnen reageren. “Maar ze kunnen er ook met een professional nadenken over wat te doen als ze er niet meer zijn. Wat doen ze met hun bezittingen? Wmo radar heeft daarnaast samenwerkingen met fysio- en podotherapeuten en diëtisten om verschillende thema’s met ouderen te bespreken tijdens de valpreventie. Dit gebeurt nu veelal in de Huizen van de Wijk, maar we willen ook meer naar de recreatieruimtes in seniorenflats gaan om een nog grotere groep te bereiken. Ook proberen we ouderen digitaal vaardiger te maken door middel van trainingen in het gebruik van o.a. WhatsApp en bestellen via internet.”

Doorverwijzen
Ouderen komen op verschillende manieren bij wmo radar terecht. Eric: “De seniorencoach en mantelzorgcoach van wmo radar in de wijk maken contact met ouderen via o.a. de 75+-huisbezoeken en doorverwijzingen van huisartsen, wijkteams, wijkverpleegkundigen en andere sleutelfiguren in de wijk. Huisartsen kunnen via Zorgdomein een verwijsbrief naar ons doorsturen. De seniorencoach gaat daarna op bezoek bij de ouderen om te bespreken welke ondersteuning we kunnen bieden. Eén keer in de maand proberen we op de huisartsenpraktijk een afspraak te maken om te kijken hoe de samenwerking verloopt en om het verdere aanbod onder de aandacht te brengen. Ik doe dat in Charlois, maar wmo radar zit ook in Delfshaven, het centrum en Overschie.”

Ondanks dat er contact met verschillende huisartsenpraktijken is, merkt Eric dat het belangrijk blijft om te laten zien wat hun diensten zijn. “Wij krijgen soms doorverwijzingen waarbij het wijkteam meer voor de hand ligt als ondersteuning. Zoals wanneer er sprake is van een opeenstapeling van hardnekkige problemen. Bij ons kan de huisarts terecht voor kwetsbare ouderen, die eenzaam zijn, vergeetachtig worden, niet weerbaar zijn, baat hebben bij valpreventie of behoefte hebben aan dagbesteding.”

Alle leeftijden
Daarnaast kan de huisarts patiënten van alle leeftijden doorverwijzen naar Team BOP van wmo radar (Bewoners Ondersteuningspunt Charlois) voor ondersteuning bij het lezen van moeilijke brieven, het aanvragen van een voedselbankpakket of het invullen van formulieren voor het aanvragen van een uitkering of bijzondere bijstand. In elk Huis van de Wijk zijn vrijwilligers van Team BOP aanwezig om hun buurtgenoten een handje te helpen.

Bij Team Activering & Participatie in Charlois kunnen bewoners onder de 55 jaar terecht om sociale contacten op te doen, hun netwerk te vergroten en aansluiting te vinden bij buurtactiviteiten op het gebied van taal, sport en creatieve ontspanning, het vinden van vrijwilligerswerk of hulp bij het maken van een CV. Speciaal voor EU-migranten werkt wmo radar samen met Stichting Mara. Daarbij staat laagdrempelig aanbod en een praatje met een kop koffie centraal.

Eric: “Wanneer mensen mentaal even niet zo lekker in hun vel zitten dan kunnen zij zonder indicatie terecht bij de Herstelacademie in het Huis van de Wijk Carnisse. Hier kunnen ze lotgenoten ontmoeten en werken aan hun herstel door deel te nemen aan activiteiten en trainingen onder begeleiding van gediplomeerde ervaringsdeskundigen.”

Bij niet-medische problemen die wel invloed hebben op het welbevinden, kan via Zorgdomein worden verwezen naar ‘Welzijn op Recept’.

Aanbod voor jongeren
Wmo radar richt zich ook specifiek op jongeren. Eric: “In Nederland voelt 11 procent van de jongeren zich sterk eenzaam. Jongeren die zich langdurig eenzaam voelen hebben een verhoogde kans op verslaving, voortijdig schoolverlaten, stressklachten, depressie en suïcidale gedachten. Het is belangrijk dat jongeren tijdig gesignaleerd en geholpen worden. Als huisarts kun je hieraan bijdragen door alert te zijn op signalen van eenzaamheid en jongeren te stimuleren hulp te zoeken.” In de gemeente Rotterdam kunnen jongeren met eenzaamheidsgevoelens gratis deelnemen aan Join Us. Jongeren leren er zelf een netwerk op te bouwen en te behouden. Wmo radar begeleidt de bijeenkomsten.

Maar wmo radar richt zich ook nog specifiek op activiteiten voor meiden over o.a. seksueel overschrijdend gedrag en kinderen in de groepen 5,6 en 7 over de sociaal emotionele ontwikkeling. Eric: “Mijn collega’s en ik proberen op deze manier zo veel mogelijk kwetsbare mensen in de wijk te ondersteunen. Huisartsen zijn altijd welkom om contact met ons op te nemen bij vragen over wat we doen.”

Bron: Rijnmond Dokters

De Havenloods – 19 september 2022 | Chicks And The City presenteert interactief event over grensoverschrijdend gedrag

Rotterdam – Jongeren organiseren in samenwerking met Chicks And The City en wmo Radar, op woensdagavond 19 oktober van 19.00 tot 21.00 uur een live Chicks VERSUS Boys event vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, met het thema ‘Grensoverschrijdend gedrag’.

Grensoverschrijdend gedrag is een probleem in Nederland waar voornamelijk vrouwen mee te maken krijgen. Dit varieert van dickpicks tot ongewenste aanrakingen. Vaak wordt grensoverschrijdend gedrag afgedaan als ‘iets dat niet serieus bedoeld was’, of ‘het hoort er een beetje bij’. Maar wie bepaalt dit? Waar ligt de grens, en voor wie? En, kan het ook anders? Dit wordt besproken met meiden én jongens tijdens een live podcast opname vanuit het bibliotheek Theater in Rotterdam.

De avond en de inhoud van het programma wordt door jongeren zelf samengesteld. In de weken voorafgaand aan het event, zijn meiden en jongens in de vorm van media experience workshops, bezig om -onder begeleiding van professionals van Chicks And The City en wmo Radar- zelf een spraakmakend programma neer te zetten.

Tijdens het event gaan jongeren met elkaar in gesprek over grensoverschrijdend gedrag. Het wordt een interactieve avond waarbij verschillende thema’s die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben, aangekaart worden en waarbij zowel het publiek, de sprekers, als de jongeren van WMO Radar en Chicks And The City, op een eigentijdse manier met elkaar in gesprek zullen gaan.

Van de gesprekken die er op de avond plaatsvinden worden Chicks And The City podcasts gemaakt, die ook met beeld worden opgenomen. De participerende jongeren vanuit het project helpen ook mee met programmering, presentatie, regie en camerawerk. De presentatie van de avond is in handen van presentatrice, mediamaker en founder van Chicks And The City, Natasja Morales – samen met de deelnemende chicks en boys van het CHICKS VERSUS BOYS XL Edition- event.

Bron: De Havenloods

OPEN Rotterdam – 23 juni 2022 | Mantelfoon helpt bij vragen; maar jonge mantelzorgers blijven moeilijk te bereiken

Mantelzorger zijn voor iemand is niet gemakkelijk en kan best wel eens vragen oproepen over bijvoorbeeld vergoedingen, of misschien wil je gewoon eens je verhaal kwijt bij iemand. Mantelfoon is een centraal punt waar mantelzorgers naar toe kunnen bellen, om zo antwoord te krijgen op vragen en om hun hart te luchten wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Mantelfoon
Een aantal jaren geleden deed gemeente Rotterdam onderzoek naar de behoefte van mantelzorgers. Hier kwam uit naar voren dat mantelzorgers graag een centraal punt zouden hebben, waar zij voor vragen terecht kunnen en zo ontstond ‘Mantelfoon’.

Rotterdam telt naar schatting zo’n 85.000 mantelzorgers. Om te voorkomen dat deze mantelzorgers overbelast raken, ondersteunt Mantelfoon mantelzorgers bij praktische en mentale zaken. Zo kun je bellen of mailen met vragen over vergoedingen en regelingen, maar ook als je gewoon even je verhaal kwijt wil of mentale ondersteuning nodig hebt. Aan de telefoon krijg je altijd mensen die zelf ook ervaring hebben met mantelzorgen, zoals Anniek Oomens uit deze aflevering van Met Alle Liefde.

Mantelfoon helpt al een heleboel mensen, maar toch zijn jonge mantelzorgers moeilijk te bereiken. “Het heeft waarschijnlijk te maken, met dat zij zichzelf niet herkennen in dat beeld of woord: mantelzorger.” vertelt Anniek, “Maar het komt ook doordat zij door familie, vrienden en ook door professionals niet gezien worden als mantelzorgers.” Extra lastig dus. Het kan volgens Anniek helpen om er rekening mee te houden dat iedereen een mantelzorger kan zijn en goed je ogen op te houden.

Jonge mantelzorgers
Een jonge mantelzorger is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. In de serie ‘Met alle liefde’ krijgen we een inkijk in het leven van jonge mantelzorgers. Wij maken kennis met de taken van de jonge mantelzorger en de zorgvrager. Tijdens deze serie zullen verschillende vormen van jonge mantelzorg naar voren komen.

Met Alle Liefde kijk je op OPEN Rotterdam, check hier de eerste, tweede en derde aflevering.

Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeente Rotterdam.

In een nieuw seizoen van de serie ‘Met alle liefde’ krijgen we een kijkje in het leven van jonge Rotterdamse mantelzorgers. We zien wat voor zorg zij geven, voor wie ze zorgen en vooral welke impact de mantelzorg op ze heeft. “Je geeft een heel stuk van je leven op.”

Bron: OPEN Rotterdam

OPEN Rotterdam – 3 augustus 2022 | Reptielen nemen Huis van de Wijk ‘De Halte’ in Overschie over

Het is weer zomervakantie en dus is het voor veel mensen tijd om in binnen- of buitenland er even tussenuit te gaan. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en daarom heeft WMO Radar voor de jonge thuisblijvers in Overschie verschillende activiteiten georganiseerd. Deze keer staat er in het Huis van de Wijk ‘De Halte’ een reptielenworkshop met échte dieren op het programma.

‘‘Met wilde dieren in contact komen geeft kinderen die niet op vakantie gaan, toch een vakantiegevoel”, aldus Miriam Bahida, kind- en jeugdwerkster bij WMO Radar. De dieren die een bezoek brengen aan het pand aan de Hoge Schiehof, onder meer een schildpad, slang en kameleon, zijn van Exotus Serpenti, opgericht door Dominique van den Berg. ‘‘Kinderen en dieren maken verbinding met elkaar. Het is leuk om de reacties te zien. Zo leren we ze veel over de dieren en geven we ze liefde voor de natuur’’, vertelt Dominique.

De kinderen komen niet alleen van alles te weten over de dieren maar mogen ze ook aanraken en dat is soms best spannend.. “Ik was bang, want ik weet niets over slangen en ook niet hoe ze reageren als je ze aanraakt”, vertelt een jonge deelneemster die toch zo stoer was om alle aanwezigen reptielen van dichtbij te bekijken.

Bron: OPEN Rotterdam

De Havenloods – 7 juni 2022 | Feyenoord opent Sportplaza Feyenoord in het Zuiderpark

Rotterdam – Vier tennisvelden, twee voetbalvelden, twee padelbanen, een handbalveld, een basketbalveld en nog veel meer. Het voormalige Sportplaza Zuiderpark aan de Oldegaarde in Rotterdam-Zuid is de grootste openbare sportvoorziening van Nederland. Per 1 juni is het beheer in handen van Feyenoord. Reden genoeg voor een nieuwe naam en een feestelijke opening op vrijdag 10 juni.

Sportplaza Feyenoord wordt het epicentrum van de sociaal-maatschappelijke activiteiten en projecten in de wijk Charlois. Feyenoord richt zich hier, samen met welzijnsorganisatie wmo radar, voornamelijk op het in beweging brengen en houden van Rotterdammers. Dit doen we door te zorgen voor een aantrekkelijke en gevarieerde sportprogrammering en door sportmaterialen uit te lenen. Hierdoor kunnen omwonenden kennis maken met allerlei sporten. Natuurlijk werken we hierbij samen met instanties en verenigingen uit de regio.

Daarnaast wordt Sportplaza Feyenoord een plek waar we al onze maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren. Zo wordt het voor deelnemers uit Charlois de trainings- en wedstrijdlocatie voor de Feyenoord Youth League en de Feyenoord Street League. ‘Omdat we op Sportplaza Feyenoord structureel in Charlois aanwezig zijn, kunnen we onze maatschappelijke activiteiten in dat gebied intensiveren. Zo zorgt de #KrachtvanFeyenoord samen met de reeds aanwezige organisaties, clubs en verenigingen voor extra impulsen in Charlois,’ aldus Ton Strooband, manager Maatschappelijke Zaken bij Feyenoord.

Feestelijke opening

Sportplaza Feyenoord wordt vrijdag 10 juni officieel geopend door Joris van Dijk, commercieel directeur bij Feyenoord. Scholen, kinderen van projecten van Feyenoord en kinderen in de buurt zijn uitgenodigd om langs te komen en lekker te sporten. Zij krijgen een stempelkaart waarmee ze onder begeleiding van onze trainers verschillende activiteiten kunnen doen. Er zijn gezonde snacks en wie een volle stempelkaart heeft, krijgt een leuk Feyenoord-aandenken.

Terug van weggeweest

Door het beheer van Sportplaza Feyenoord keert Feyenoord weer terug op de plek waar van 1917 tot 1937 het eerste stadion van de voetbalclub stond. Het stadionnetje aan de Kromme Zandweg stond vlakbij het huidige Sportplaza Feyenoord op de hoek de Dordtsestraatweg en bood plek aan duizenden voetballiefhebbers. ‘Na Clubhuis Feyenoord op onze geboortegrond, het Afrikaanderplein, zitten we nu dus met een tweede externe locatie op een voor onze club bijzondere plek,’ besluit Ton Strooband.

Bron: De Havenloods

Albrandswaards Dagblad- 7 juni 2022 | Feyenoord opent Sportplaza Feyenoord in het Zuiderpark

Vier tennisvelden, twee voetbalvelden, twee padelbanen, een handbalveld, een basketbalveld en nog veel meer. Het voormalige Sportplaza Zuiderpark aan de Oldegaarde in Rotterdam-Zuid is de grootste openbare sportvoorziening van Nederland. Per 1 juni is het beheer in handen van Feyenoord. Reden genoeg voor een nieuwe naam en een feestelijke opening die vrijdag plaatsvindt.

Sportplaza Feyenoord wordt het epicentrum van de sociaal-maatschappelijke activiteiten en projecten in de wijk Charlois. Feyenoord richt zich hier, samen met welzijnsorganisatie wmo radar, voornamelijk op het in beweging brengen en houden van Rotterdammers. Dit doen we door te zorgen voor een aantrekkelijke en gevarieerde sportprogrammering en door sportmaterialen uit te lenen. Hierdoor kunnen omwonenden kennis maken met allerlei sporten. Natuurlijk werken we hierbij samen met instanties en verenigingen uit de regio.

Daarnaast wordt Sportplaza Feyenoord een plek waar maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren. Zo wordt het voor deelnemers uit Charlois de trainings- en wedstrijdlocatie voor de Feyenoord Youth League en de Feyenoord Street League. ‘Omdat we op Sportplaza Feyenoord structureel in Charlois aanwezig zijn, kunnen we onze maatschappelijke activiteiten in dat gebied intensiveren. Zo zorgt de #KrachtvanFeyenoord samen met de reeds aanwezige organisaties, clubs en verenigingen voor extra impulsen in Charlois,’ aldus Ton Strooband, manager Maatschappelijke Zaken bij Feyenoord.

Sportplaza Feyenoord wordt vrijdag 10 juni officieel geopend door Joris van Dijk, commercieel directeur bij Feyenoord. Scholen, kinderen van projecten van Feyenoord en kinderen in de buurt zijn uitgenodigd om langs te komen en lekker te sporten. Zij krijgen een stempelkaart waarmee ze onder begeleiding van onze trainers verschillende activiteiten kunnen doen. Er zijn gezonde snacks en wie een volle stempelkaart heeft, krijgt een leuk Feyenoord-aandenken.

Door het beheer van Sportplaza Feyenoord keert Feyenoord weer terug op de plek waar van 1917 tot 1937 het eerste stadion van de voetbalclub stond. Het stadionnetje aan De Kromme Zandweg stond vlakbij het huidige Sportplaza Feyenoord op de hoek de Dordtsestraatweg en bood plek aan duizenden voetballiefhebbers. ”Na Clubhuis Feyenoord op onze geboortegrond, het Afrikaanderplein, zitten we nu dus met een tweede externe locatie op een voor onze club bijzondere plek”, besluit Ton Strooband.

Bron: Albrandswaard Dagblad

De Havenloods – 30 mei 2022 | Welzijnspartijen slaan handen ineen voor nieuwe opdracht

Rotterdam – Op 1 juni 2022 start de nieuwe welzijnsopdracht in Rotterdam: ‘Heel de Stad’. Ook voor Win010, het samenwerkingsverband van Rotterdamse welzijnsorganisaties waarin alle welzijnsaanbieders vertegenwoordigd zijn, begint daarmee een nieuwe periode.

Voor Win010 is in de nieuwe periode Tanja Jagtenberg de voorzitter. “Ik heb er zin in”, zegt Tanja. “Wij zijn thuis en in de buurt. We komen achter voordeuren, zitten niet vast in een gebouw en zijn in de wijk. We kennen de bewoners, de sociaal ondernemers, vrijwilligers en formele en niet formele organisaties. Met de nieuwe opdracht erkent de gemeente dat de welzijnsorganisaties de wijken echt kennen. En terecht.”

Voor de Rotterdammers
Met welke nieuwe opdracht heeft de gemeente de welzijnsorganisaties de wijken in gestuurd? Drie doelgroepen krijgen prioriteit: de generatie zonder achterstanden (kinderen, tieners, jongeren en hun ouders), (mentaal) kwetsbare Rotterdammers en langer thuiswonende ouderen. Daarbij ligt de focus op talentontwikkeling, preventie en voorkomen dat problemen groter worden en zwaardere zorg nodig is.

“Win010 zet zich in om het partnerschap met de gemeente verder vorm te geven”, zegt Tanja. “We zijn partners in de impact die we gaan maken in Rotterdam.”

Samenwerking met ander domeinen, de zorg, GGZ, jeugdhulp, scholen en kinderopvang zijn de komende periode belangrijk. Dan kunnen we ‘samen’ nog meer impact maken voor Rotterdammers en hun buurten.”

In Win010 werken de welzijnsorganisaties gro-up buurtwerk, wmo radar, SOL, DOCK, Welzijn op de Hoek en DIA samen.

Bron: De Havenloods

Ridderkerks Dagblad – 31 mei 2022 | Young010 komt met de eerste Rotterdamse Jongerenagenda

Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam
Jongeren zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie en moeten kunnen meepraten, -denken en -bepalen over beslissingen die hun leven raken. Door de coronacrisis is die noodzaak nog groter geworden, omdat het leven van jongeren stil is komen te staan in een tijd waarin zij juist moeten ontdekken en ontwikkelen.

Jongerentop010
Op initiatief van Stichting LOKAAL Rotterdam, centrum voor democratie in Rotterdam, werd in 2020 de Jongerentop010 georganiseerd in samenwerking met Young010 en de griffie van de gemeenteraad Rotterdam, waarbij verschillende partners in de stad die zich inzetten voor jongeren werden betrokken en meededen. Op 11 december 2020 gingen tijdens de Jongerentop010 honderden jongeren door de stad met elkaar in gesprek over de vraag: “Wat hebben jongeren nodig om veerkrachtig de coronacrisis uit te komen?”. Deze gesprekken vormden de basis voor de Speak Up! adviezen die op 18 februari 2021 door Young010 zijn overhandigd aan burgemeester Aboutaleb. Deze adviezen zijn opgenomen in de Herstelaanpak voor jongeren na Covid “Rotterdam Sterker door Jongeren.” De Jongerentop010 werd het moment waarop jongeren lieten zien dat ze veerkrachtig zijn, verantwoordelijkheid willen nemen en vooruit willen kijken, hoewel ze het ook zwaar hebben en perspectief missen.

Young010 on Tour
Young010 is in navolging van de Jongerentop010 onder begeleiding van LOKAAL en mede dankzij Rotterdam Sterker door Jongeren in 2021 op pad gegaan onder de noemer Young010 On Tour om met ruim 90 jongeren in gesprek te gaan over de vraag: “Wat heb jij nodig om baas te worden van jouw toekomst?”. Hiervoor hebben we samengewerkt met Win010, Pit010, SOL, Rotterdamse Douwers, Buurtwerk en WMO Radar. De uitkomsten van die avonden zijn als de On Tour-adviezen overhandigd aan wethouder Bokhove in december 2021. Wij adviseerden destijds dat er een blijvende integrale aanpak met maatwerk nodig is om jongeren een eerlijke kans op een goede toekomst te geven en dat er gewerkt moet worden aan wederzijds vertrouwen. De opkomst tijdens de verkiezingen maakt pijnlijk duidelijk dat het inderdaad niet goed gesteld is met het vertrouwen in de democratie.

Om jongeren daarom op de politieke, bestuurlijke en ambtelijke agenda te houden heeft Young010 een vijfdelige podcastreeks gemaakt, Young010 de Podcast, met vijf onderwerpen die voor jongeren in ieder geval niet mogen ontbreken in het komende coalitieakkoord (mede mogelijk gemaakt door de Jongerenbijdrage Regeling, ontwikkeld door TOS).

Inmiddels is er een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en er wordt op dit moment gewerkt aan de vorming van een nieuw college dat mogelijk op korte termijn een nieuw coalitieakkoord zal presenteren. Daarom is dit voor ons hét moment om samen met de jongeren, partners en het nieuwe stadsbestuur tot een Jongerenagenda voor de komende vier jaar te komen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ook de komende vier jaar aandacht hebben voor jongeren en we samen met jongeren werken aan het blijvend verbeteren van de positie van jongeren in de stad.

Rotterdamse Jongerenagenda
Op donderdag 16 juni organiseert Young010 in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam en Quardin een werkconferentie. Samen met jongeren, professionals en de nieuwe raadsleden gaan we aan de slag met de eerste Rotterdamse Jongerenagenda. Omdat we willen dat het met de jongeren van Rotterdam beter gaat en dat onze positie binnen de lokale democratie wordt versterkt, presenteren we de Jongerenagenda ook aan het nieuwe stadsbestuur. De avond bestaat uit drie onderdelen. We kijken eerst plenair terug naar de afgelopen vier jaar. Wat is er voor, door en met jongeren gebeurd en veranderd? Hierna gaan we uit elkaar in groepen om ons te verdiepen in de vraag: welke opgaven liggen er de komende vier jaar om Rotterdamse jongeren kansrijk te laten opgroeien? Alle tafels worden geleid door jongeren van Young010 en Quardin en hebben een eigen thema: wonen, werken, onderwijs, cultuur en vrije tijd, klimaat en duurzaamheid, mentale gezondheid, maatschappelijke gelijkheid en veiligheid. Tot slot komen we weer samen om de uitkomsten terug te koppelen en de Jongerenagenda te presenteren.

Alle Rotterdamse jongeren, professionals en raadsleden zijn van harte welkom!

Jongerenagenda, op initiatief van Young010 en LOKAAL Rotterdam, in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam en Quardin.

Datum: donderdag 16 juni 2022

Tijd: 18:00 – 21:30u
Locatie: Bibliotheek Rotterdam

Bron: Ridderkerks Dagblad

De Havenloods – 10 mei 2022 | Nog tienduizenden Rotterdammers hebben recht op 800 euro energietoeslag maar vragen dat niet aan

Rotterdam – Zo’n 75 procent van de Rotterdammers met recht op 800 euro energietoeslag, heeft deze nog niet aangevraagd. Het gaat om zo’n 37.500 huishoudens. Veel inwoners denken te veel te verdienen. Anderen hebben moeite met de aanvraag.

Op de eerste dag van de Week van het Extraatje010 sprak wethouder Eskes in Huis van de Wijk De Oriënt met verschillende inwoners die de aanvraag niet zelfstandig konden doen. Zij hadden vooral moeite met de tweestaps-verificatie om in te loggen bij DigiD en ook het uploaden van het identiteitsbewijs is lastig. Eskes is daarom blij dat er op zo veel locaties hulp en ondersteuning geboden wordt door de Rotterdamse maatschappelijke organisaties.

Sinds 2 mei kunnen Rotterdammers met een lager inkomen 800 euro energietoeslag aanvragen. Het gaat niet alleen om mensen met een uitkering of AOW. Ook huishoudens met inkomsten uit salaris, eigen onderneming of pensioen kunnen recht hebben op de toeslag. Voor alleenstaanden geldt een maximum netto maandinkomen van 1.455 euro tot aan de AOW-leeftijd en een maximum van 1.615 euro vanaf de AOW-leeftijd. Voor gezinnen of echtparen geldt een maximum netto maandinkomen van 2.075 euro tot aan de AOW-leeftijd en een maximum van 2.185 euro vanaf de AOW-leeftijd.

Nog 37.500 aanvragen te gaan
In totaal gaat het in Rotterdam om 80.000 huishoudens. 50.000 daarvan moeten de toeslag zelf aanvragen, maar tot nu toe hebben pas zo’n 12.500 huishoudens dat ook echt gedaan. En dat terwijl de behoefte aan dit steuntje in de rug juist zo groot is. Tijdens de Week van het Extraatje010 bundelen Rotterdamse organisaties daarom hun krachten, om inwoners te attenderen op hun recht op de toeslag en ze direct te helpen met de aanvraag. De ervaring met andere toeslagen leert namelijk dat juist de mensen met de grootste behoefte aan een financieel extraatje, ook de meeste moeite hebben het aanvragen daarvan.

Hulp in de buurt
Tot en met 13 mei kunnen Rotterdammers op 46 locaties gratis terecht voor hulp bij het aanvragen van de energietoeslag. Daar worden ze ook gelijk gewezen op andere extraatjes waar ze recht op hebben en geholpen met de aanvraag daarvan. Ook na deze week is er in de hele stad nog gratis hulp bij het aanvragen van de energietoeslag. Kijk voor alle locaties en openingstijden op www.rotterdam.nl/energietoeslag of bel 14010 voor de openingstijden van de dichtstbijzijnde locatie.

De Week van het Extraatje010 is een initiatief van Netwerk Digitale Inclusie 55+ en gemeente Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Rotterdam, VGZ, SVB, NOOM, Regelhulp, gro-up Buurtwerk, Pit010, Humanitas, DOCK, SOL, DIA, WMO Radar, Welzijn op de Hoek, Goud van Noord, House of Hope en Rotterdam Dorst.

Bron: De Havenloods

IDEM Rotterdam – 8 april 2022 | Stedelijk platform voor jongerenwerkers in de maak

Rotterdamse jongeren voelen zich vaak verbonden met hun wijk. Tegelijkertijd zijn ze heel mobiel en pakken ze de fiets, scooter of metro naar alle andere delen van de stad. Voor jongerenwerkers is samenwerking met andere gebieden dan ook van groot belang. Wmo radar gaat in de nieuwe welzijnsopdracht samenwerken met de gemeente Rotterdam en andere welzijnsaanbieders aan een stedelijk platform voor Rotterdamse jongerenwerkers. IDEM Rotterdam sprak met Peggy Manikus, Domeincoördinator jeugd en jongeren in Delfshaven van wmo radar, over het belang van samenwerking in het jongerenwerk.

Zonde om iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden, dat vond Peggy Manikus toen ze bij wmo radar begon als jongerenwerker. ‘Het viel me op dat er in verschillende gebieden verschillende aanpakken werden gebruikt’, vertelt ze. ‘Natuurlijk zijn de gebieden heel anders als het om jongeren gaan, als je kijkt naar de bevolkingssamenstelling. De gebiedsgrenzen en verschillen zijn op papier misschien heel duidelijk, maar in de praktijk loopt het allemaal in elkaar over.’

Kleine stapjes
Binnen de organisatie werd besloten om steeds meer samen op te trekken. ‘De samenwerking tussen gebieden is niet meteen heel groots opgepakt, maar in kleine stapjes opgezet’, zegt Peggy. ‘Zo begon het bijvoorbeeld met Up to you, een traject voor jongvolwassenen die moeite hebben met het vinden van een baan. Zij werden in vier weken klaargestoomd om te solliciteren, waarbij we ons netwerk van ondernemers inzetten. En dat is natuurlijk interessant voor jongeren in de hele stad.’

Up to you bleef niet het enige project dat de gebiedsgrenzen overging. ‘Ook de Powerklas+ is uitgegroeid tot een groot project’, vertelt Peggy. ‘Dat zijn lessen voor kinderen in de basisschoolleeftijd die ondersteuning nodig hebben in sociaal-emotionele vaardigheden. Dat project begon in Centrum, is daarna opgestart in Delfshaven en verder gegroeid. Collega’s uit verschillende gebieden zitten met elkaar om tafel en volgen samen trainingen. Het fijne is dat ze niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden, van elkaar leren, samen ontwikkelen en in het geval van de Powerklas+ voor elkaar kunnen invallen als dat nodig is, ongeacht welk gebied.’

Samenwerking tussen organisaties
Om de samenwerking niet alleen binnen een organisatie te houden, maar ook tussen verschillende organisaties te bevorderen, wordt gewerkt aan een platform voor jongerenwerkers in Rotterdam. ‘Dat is een van de leuke ontwikkelingen in onze nieuwe opdracht’, vertelt Peggy. ‘De gemeente gaat de basis ervoor leggen, waarna wij er verder mee aan de slag kunnen.’

Hoe het platform er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. ‘Het wordt waarschijnlijk in eerste instantie een digitaal netwerk, iets waar je alles kan vinden’, vertelt Peggy. ‘Maar het zou heel leuk zijn als het ook een fysiek vervolg krijgt. Want van andere jongerenwerkers kun je ontzettend veel leren!’

Kun je niet wachten op het platform? Op www.jonginrotterdam.nl kun je nu al vinden wat wmo radar organiseert in Centrum, Delfshaven en Overschie.

Bron: IDEM Rotterdam

De Havenloods – 6 april 2022 | Huizen van de Wijk beloond voor aanbieden gezond eten en drinken

Rotterdam – Bezoekers van het Westervolkshuis, Post West, Pier80 en Schiemond in Delfshaven krijgen zúlk gezond eten en drinken voorgeschoteld dat deze Huizen van de Wijk beloond zijn met een ‘topprestatiebadge’ van de gemeente Rotterdam.

De gemeente heeft de ambitie dat Rotterdammers overal waar ze verblijven, leren, sporten, reizen en werken een gezonde voedselkeuze kunnen maken. In dat kader is de gemeente in samenwerking met JOGG-Teamfit in 2020 in de vijf gebieden: Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Hoek van Holland en Noord gestart met een pilot om het voedselaanbod in de Huizen van de Wijk gezonder te maken.

Het gezonder maken van het voedselaanbod in de Huizen van de Wijk gaat via challenges. Er zijn bijvoorbeeld challenges voor het stimuleren van waterdrinken, eten van gezonde broodjes en warme maaltijden, presentatie van het voedselaanbod en aanbod van dranken en snacks. Hoe meer challenges behaald zijn, hoe gezonder het aanbod. Als een Huis van de Wijk zeven tot negen challenges behaald heeft, ontvangen ze een topprestatiebadge. Als aan nog meer challenges is voldaan, kan een Huis van de Wijk een tweede topprestatiebadge ontvangen.

Op dinsdag 5 april reikte wethouder Christine Eskes de éérste topprestatiebadges uit aan vijf Huizen van de Wijk. In het gebied Delfshaven ontvangen de beheerders van vier Huizen van de Wijk twee badges, te weten Westervolkshuis, Post West, Pier80 en Schiemond. In het gebied Centrum ontvangt Huis van de Wijk de Kipstraat één badge

Bekijk het artikel op DeHavenloods.nl

UP-magazine – maart 2022 | Lokaal samenwerken: hoe doe je dat?

Eenzaamheid hoort bij het leven, maar dat betekent niet dat ouderen daarvan de dupe moeten zijn. De Rotterdamse netwerkorganisatie Coalitie Erbij werkt samen met meer dan 100 partijen, waaronder het Sint Laurensfonds. Samen pakken zij eenzaamheid aan. Lokaal samenwerken; hoe doe je dat?

Veronique Vaarten, voorzitter van Coalitie Erbij, en Saskia Evers, projectadviseur bij Sint Laurensfonds, kenden elkaar al voordat ze in 2020 de handen ineensloegen. Tijdens een jaarlijks overleg van Fondsen voor Ouderen maakte Saskia kennis met UP! De verfrissende aanpak sprak haar aan, waarop ze vrijwel direct belde met Veronique. “Dit bestaat nog niet in Rotterdam, maar het kan van grote toegevoegde waarde zijn. Is dit iets voor Coalitie Erbij?” Vol enthousiasme polste Veronique een aantal lokale, maatschappelijke organisaties of zij oren hadden naar het faciliteren van In je Uppie-gesprekken. WMO Radar, Creatief Welzijn Senioren, Pit010, Avant Sanare en Motto wilden graag meedoen.

In sneltreinvaart
Stap twee was het zoeken naar gespreksleiders. De deelnemende partnerorganisaties leverden allen één of meerdere mensen. “Acht gespreksleiders werden getraind door UP! Zij wierven geïnteresseerde ouderen en binnen no-time hadden we alles rond”, vertelt Veronique. Sint Laurensfonds maakte de snelle start financieel mogelijk.

“De start viel samen met de eerste uitbraak van het coronavirus. UP! had razendsnel een manier ontwikkeld om telefonische groepsgesprekken te realiseren”, vertelt Saskia. Sint Laurensfonds sloeg twee vliegen in één klap: de nieuwe techniek van In je Uppie Aan de Lijn ondersteunen in de pilotfase én aan de slag gaan in Rotterdam. “We konden direct testen of de telefonische groepsgesprekken werkten en op welke manier”, aldus Saskia. Veronique vult aan: “Iedereen was hartstikke enthousiast. We zeiden direct tegen elkaar: ‘hiermee willen we door’.”

Groei naar 14 deelgebieden
Het enthousiasme van de deelnemers, gespreksleiders en de organisatie leidde uiteindelijk tot een tweede reeks telefonische groepsgesprekken in het najaar van 2020. “De gesprekken vonden noodgedwongen telefonisch plaats, maar daar bleek juist een grote behoefte aan te zijn”, zegt Saskia. “Deelnemers gaven aan deze versie van In je Uppie prima te vinden, het hoefde voor hen niet per se live.” UP! werd uitgenodigd in Rotterdam voor het verkennen van de mogelijkheid om het stedelijk uit
te rollen. Veronique: “Er bestaan al tal van activiteiten voor ouderen, de telefonische groepsgesprekken zagen we als een mooie aanvulling.”

Samenwerken
Veronique en Saskia kenden elkaar al, maar een lokale samenwerking starten kan ook als je elkaar nog niet kent. Een netwerk is belangrijk, het gaat vooral om respect, elkaar iets gunnen en tijd investeren. Hoe zorg je voor een stevige en prettige samenwerking?
Veronique: “We zijn acht jaar geleden begonnen als klein netwerk van vijf welzijnsorganisaties. Onze focus lag op het aanpakken van de eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen. Vanaf de start richten we ons op professionals en vrijwilligers die dagelijks bezig zijn met het thema eenzaamheid. Het is een bewuste keuze, om ons niet óók te richten op de eenzame Rotterdammers. Het is belangrijk dat de buitenwereld weet ‘waarvan je bent’.”

De samenwerking valt of staat met de inzet van partners. “De coalitie stimuleert partners en geeft hen een podium.” Vooral dat podium is belangrijk, vindt Veronique. “Het is belangrijk de schijnwerper te richten op onze partners. Zij doen het.” Saskia vult aan: “Je moet een netwerk hebben, weten wie de spelers zijn en openstaan voor mogelijkheden. Wees ook concreet, weet wat je wilt.

Ik werd getriggerd door het idee van UP!, omdat er een mooie presentatie werd gegeven. Ik zag beelden, ik zag wat het doet met ouderen en realiseerde me dat dit in Rotterdam nog niet werd georganiseerd. Dat is van doorslaggevend belang geweest om de boel in gang te zetten.” UP! Heeft genoten van de samenwerking met ‘Rotterdam’. De lijntjes waren kort en dat werkte perfect.
De gespreksleiders namen de deelnemers mee in fascinerende gesprekken en het was ontzettend
ontroerend om – in het hart van de eerste coronagolf – te horen hoe blij de ouderen waren, dat ze vanachter hun eigen voordeur toch contact met elkaar konden hebben. En daar ging het allemaal om!

______________

Coalitie Erbij
Coalitie Erbij Rotterdam verbindt organisaties en professionals die de sociale betrokkenheid vergroten onder Rotterdammers. Het uitgangspunt is een inclusieve samenleving. De netwerkorganisatie kent een kerngroep van acht organisaties. De kerngroep zet grote lijnen uit en werkt samen met de gemeente Rotterdam. Bij de uitvoering van activiteiten zijn steeds wisselende partners betrokken. De belangrijkste taak van Coalitie Erbij Rotterdam is het ontwikkelen en verspreiden van kennis over eenzaamheid, sociaal isolement en vergelijkbare thema’s.

Sint Laurensfonds
Al bijna 400 jaar versterkt Sint Laurensfonds Rotterdam en omgeving. Dat doet ze samen met partners die de wijken en bewoners goed kennen. Het fonds vindt het belangrijk dat mensen met elkaar in contact komen, zodat ze zich verbonden voelen.

Bekijk het artikel in UP-magazine op pagina 26

De Havenloods – 4 april 2022 | Reuzenduizendpoot op opgeknapt plein in Spangen

Reuzenduizendpoot op opgeknapt plein in Spangen

Rotterdam – Op vrijdag 1 april is het Taandersplein in Spangen, waaraan de Mariaschool ligt, na twee maanden verbouwen, feestelijk geopend. Samen met de Gemeente Rotterdam en WMO Radar maakten kinderen en omwonenden er een mooi feest van. De kinderen gingen helemaal los op de Reuzenduizendpoot, een bijzonder klimobject van natuurlijke materialen.

Het Taandersplein is bedoeld voor alle mensen uit de wijk. Het plein is avontuurlijk en lekker groen ingericht, nodigt uit tot actief spelen en vooral veel klimmen en klauteren. Omdat de Mariaschool veel gebruik maakt van dit plein tijdens de pauzes, mochten de leerlingen meedenken over de ideale indeling. Hun ideeën zijn vertaald in een maquette en meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.

Het plein heeft een uitdagend speelgedeelte met een Reuzenduizendpoot, boomstammetjes waarop de kinderen kunnen uitblazen en er is een vernieuwd voetbalveld met kunstgras. Een gedeelte van het plein is geschikt gemaakt om grote hoeveelheden regenwater op te slaan, zodat de huizen minder wateroverlast hebben als het heel hard regent.

Bekijk het artikel op DeHavenloods.nl

Medical Facts – 28 maart 2022 | Heel Rotterdam gezonder met de VITR Vitaalscan

Rotterdam heeft een primeur met stadsbrede leefstijlinterventie: met de online VITR Vitaalscan kunnen alle Rotterdammers vanaf nu meer inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en gezondheidsrisico’s.

De VITR Vitaalscan, ontwikkeld door SmartVitaal, wordt gratis aangeboden aan alle Rotterdammers. De scan heeft een Nederlandse, Engelse, Arabische, Turkse en Spaanse versie en kan in die talen in zijn geheel worden voorgelezen. Binnenkort is ook een editie in beeldtaal beschikbaar, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De Vitaalscan is onderdeel van VITR, wat staat voor Vitaal Innovatie Traject Rotterdam. Doel van VITR is met behulp van slimme technologie Rotterdammers te motiveren hun leefstijl te verbeteren. VITR is een initiatief van het VITR Consortium, dat wordt gevormd door Erasmus MC, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, SmartVitaal, wmo radar, Medical Delta Living Lab Vit for life en Stichting Lezen en Schrijven.

Duurzame oplossing voor preventie
Hoewel de gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt, is het nog geen vanzelfsprekendheid dat we allemaal in goede gezondheid ouder worden. Ongezonde leefgewoonten als roken, te weinig bewegen en ongezonde voeding hebben een negatieve impact op de volksgezondheid. Zeker in Rotterdam, waar inwoners gemiddeld ongezonder zijn dan in de rest van Nederland*. VITR wil daar verandering in brengen, door preventie laagdrempelig en schaalbaar te maken én door de effectiviteit ervan te meten. Een duurzame oplossing bieden voor preventie, dat is wat VITR beoogt.

Inzicht in leefstijl en hartrisico
De VITR Vitaalscan is gebaseerd op medisch gevalideerde vragenlijsten over voeding, beweging en persoonlijke hygiëne. Ook bevat de scan vragen over roken, stress, bloeddruk en de erfelijke belasting van de deelnemer. Op basis van de antwoorden van de deelnemer wordt door een slim algoritme** de status van diens leefstijl en het hartrisico berekend en in kaart gebracht. Leefstijl en hartrisico zijn de twee elementen die bepalend zijn voor de staat van gezondheid. Met heldere beeldtaal (rode, oranje en groene smileys) krijgt de deelnemer de eigen persoonlijke scores te zien, aangevuld met uitgebreid persoonlijk advies.

Zelf aan de slag op het e-Healthplatform
Wie na het invullen van de VITR Vitaalscan aan de slag wil met het verbeteren van zijn leefstijl, kan een jaar lang kosteloos terecht op het e-Healthplatform van SmartVitaal. Dit platform bevat een uitgebreide gezondheidstest (e-PMO), praktische tips, inspiratie en tal van challenges. Bovendien kan de deelnemer op het platform de hulp inroepen van gezondheidsprofessionals zoals leefstijlcoaches en diëtisten. Op basis van de postcode en persoonlijke scores toont de technologie precies het gezondheidsaanbod dat relevant én in de buurt is.

Een voorbeeld uit de praktijk
Uit de VITR Vitaalscan van Corrie van Driel (70 jaar), inwoonster van de wijk Overschie, bleek dat ze – in haar eigen woorden – ‘een risicogeval’ was: ‘Ik bleek een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten te hebben,’ vertelt ze. ‘Dat kwam niet als een complete verrassing, maar ik dacht wel: oei, nu moet ik uitkijken en aan de slag gaan’.

Die motivatie om iets te veranderen zag leefstijlcoach Evelyne Hurkmans al vaker optreden nadat mensen de Vitaalscan hadden ingevuld. Hurkmans begeleidde meerdere groepen deelnemers tijdens een ‘blended care’ traject van VITR. Dit traject is een samenwerking met wmo radar waarbij, naast de Vitaalscan en het e-Healthplatform, ook offline ondersteuning wordt aangeboden in een serie groepsbijeenkomsten. Zes weken lang leerden de deelnemers meer over diverse leefstijlthema’s: van bewegen tot voeding en van water drinken tot slaap en stress. Dat werkte goed, concludeert Hurkmans: ‘Door samen met deelnemers te gaan bewegen en een gezonde leefstijl echt te laten ervaren, kun je écht aanzetten tot gedragsverandering. Blended care is heel waardevol. Enerzijds kunnen deelnemers zichzelf met de online scan blijven monitoren en hun vorderingen meten. Anderzijds helpt een persoonlijk coachtraject om terugval te voorkomen.’

En Corrie? Die is dankzij deze bijeenkomsten meer gaan bewegen én ervaart nu een betere nachtrust: ‘Soms word ik wakker met het gevoel van: zo, ik heb écht goed geslapen! Dat is heerlijk.’

Gezondheid van Rotterdam in kaart brengen
De effectiviteit van VITR als leefstijlinterventie kan met behulp van de slimme technologie nauwkeurig worden gemeten. Dit doet ontwikkelaar SmartVitaal al langer onder medewerkers van bedrijven als Zeeman en Spar. Met de inzet van de technologie kan in zulke bedrijven een reductie in ziekteverzuim worden gerealiseerd van minstens 20 procent. Voor het eerst wordt de technologie nu aan een hele stad aangeboden en kan de gezondheid van alle burgers van de stad Rotterdam in kaart gebracht worden. Daarvoor is het uiteraard wel zaak dat zoveel mogelijk Rotterdammers de Vitaalscan invullen! Heb jij dit al gedaan?

Bekijk het artikel op medicalfacts.nl

NRC – 3 februari 2022 | Foto Expo Bo/Tu

‘De Schiedamseweg is de levensader van Bospolder-Tussendijken’

Buiten- en binnenexpositie Foto Expo Bo/Tu vertelt op verschillende locaties het naoorlogse verhaal van de wijk Bospolder-Tussendijken.

Portretten van bewoners van de wijk Bospolder-Tussendijken vullen deze maand mobiele billboards langs de Schiedamseweg. Deze buitententoonstelling maakt deel uit van de Foto Expo Bo/Tu die op verschillende locaties het verhaal vertelt van dit deel van Delfshaven, over de periode 1950-2022. De hoofdexpositie is ingericht in het Diepeveengebouw aan de Pelgrimstraat.

„De Schiedamseweg is de levensader van Bospolder-Tussendijken”, zegt Houssein Bouziane van de stichting MadeBy. Foto Expo Bo/Tu wordt georganiseerd in samenwerking met welzijnsaanbieder WMO Radar. „Door de portretten kunnen voorbijgangers kennismaken met de mensen in de wijk.”

Hij heeft er zijn handen vol aan. Niet alleen zit hij de beroepsfotografen achter de broek die in het gebied hebben gefotografeerd, ook probeert hij zoveel mogelijk amateurbeelden voor de expositie los te peuteren die bewoners van Bo/Tu (zoals de wijk liefkozend wordt genoemd) in de afgelopen decennia hebben gemaakt.

De inrichting van Bospolder-Tussendijken als woongebied met vooral sociale woningbouw werd rond 1930 voltooid. Bij het ‘vergissingsbombardement’ van 31 maart 1943 werd een groot deel vernield, er vielen meer dan driehonderd doden. Na de oorlog vestigden zich veel immigranten in de wijk.

„Deze turbulente geschiedenis willen we door middel van fotografie laten zien”, zegt Bouziane. Met een weids gebaar door de bovenzaal van het rijksmonument met de karakteristieke toren aan de Schiemondzijde geeft hij aan hoe hij de inrichting voor zich ziet. Hij noemt de namen van de fotografen Jan van der Ploeg, Carel van Hees, Frank Hanswijk, Florian Braakman en Jannes Linders die hun werk laten zien in het gebouw van Diepeveen.

Het Diepeveenpand is zelf deel van de historie van Bospolder-Tussendijken. Oorspronkelijk de hoofdvestiging van een handelsmaatschappij in ijzerwaren bood het later onderdak aan decorbouwers, architecten en het legendarische ontwerpbureau Hard Werken. Het gebouw en de nabije omgeving worden door de Dudokgroep ontwikkeld tot een urban woonwijk.

De hoofdtentoonstelling in Diepeveen (Pelgrimsstraat 5) opent op 24 februari en loopt tot eind maart. Meer informatie via MadeBy en WMO Radar.

Bekijk het artikel op NRC.nl

NRC – 3 februari 2022 | Straatintimidatie

De strijd tegen roepen, sissen en meelopen

Straatintimidatie van vrouwen Voor het eerst onderzocht het CBS intimidatie van vrouwen op straat. Strafrecht helpt niet. „Er is géén silver bullet.”

Een gehuurde Mercedes, muziek aan, raampje open. Dan stapvoets naast een meisje gaan rijden. Wil ze instappen? Kom! Als ze weigert: gewoon volhouden. Nummer vragen, blijven volgen. Preventiecoach Hanan Maazouzi kent de patronen. Om straatintimidatie beter te begrijpen en aan te pakken, hing ze tientallen middagen en avonden rond in het centrum van Rotterdam.

Sommige jonge vrouwen komen er speciaal voor naar de stad. Ze vinden het interessant, spannend. Maazouzi sprak ook veel meisjes die het gedrag ongemakkelijk en eng vinden. Maar wat kun je doen? Als je er niks van zegt, denken de jongens dat je instemt. Als je duidelijk maakt dat je er niet van gediend bent, worden ze boos.

Twee op de drie jonge vrouwen (van 12 tot 25 jaar) zijn tussen 2020 en 2021 lastiggevallen op straat, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De helft van de meisjes en vrouwen werd ongewenst nagefloten of nageroepen. Een kwart werd ook achterna gelopen of achtervolgd.

Wat de cijfers verder vertellen, is lastig te zeggen. Het is de eerste keer dat landelijk onderzoek naar straatintimidatie is gedaan.

„Aandacht voor straatintimidatie”, zegt criminoloog Tamar Fischer, komt in golfbewegingen”. De laatste golf was „in de jaren tachtig”, toen was er wereldwijd aandacht voor. Daarna was het lang stil. Fischer doet, als eerste, in 2017 weer onderzoek naar straatintimidatie, in de gemeente Rotterdam. Daaruit wordt duidelijk „hoeveel het voorkwam” maar ook „hoe weinig besef er was”. Bij gemeenten, agenten, jongerenwerkers maar ook bij vrouwen. „Zij zeiden: flirtgedrag hoort erbij. We moeten er maar mee dealen.”

Wat destijds ook meespeelde, schrijft socioloog Mischa Dekker in zijn promotieonderzoek, was een beduchtheid voor stigmatiseren. In Het Parool zei hij vorig jaar dat in Nederland Leefbaar Rotterdam en de Amsterdamse VVD in Nederland over een verbod op sissen en naroepen begonnen. ‘Daarbij werd straat­intimidatie al snel gekoppeld aan hangjongeren met een migratieachtergrond en dat zorgde voor ongemak bij de linkse partijen. ’

Dit veranderde na #MeToo, dat „een week” na het eerste onderzoek van Fischer losbarstte. Straatintimidatie werd plots wel besproken. Dekker zag die omslag ook. Hij zei dat Metoo meer ruimte creëerde bij ‘bij zowel slachtoffers als beleidsmakers en politici.”

Maar: wat kun je er dan tegen doen? Afstraffen, dachten Amsterdam en Rotterdam. In 2018 namen de steden een verbod op sissen, uitschelden en nafluiten op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Handhaving bleek al snel ingewikkeld. Overtreders moesten op heterdaad werden betrapt, en dat was haast onmogelijk. Tussen april 2018 en december 2019 werden in Rotterdam totaal twaalf overtreders bekeurd. Het ‘sisverbod’ verdween aan het einde van dat jaar, nadat het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat het in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

„Strafrecht is niet de manier om straatintimidatie aan te pakken”, zegt Fischer. Ze vindt dat eerst duidelijke grenzen moeten worden afgesproken voor je „tot straffen kunt overgaan”. Veel jongens hebben volgens haar niet door dat ze fout bezig zijn, laat staan strafbaar. Dit was ook wat het hof schreef over de bepaling in Rotterdam: dat niet genoeg duidelijk was waar de grens tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag lag.

De intimidatiecijfers in Rotterdam bleven ook na een paar jaar sisverbod ongeveer gelijk, zegt Fischer. Maar toch: de perceptie op straatintimidatie veranderde. „Het sisverbod zorgde ervoor dat handhavers op de situaties werden getraind. Ze leerden wat het voor gedrag was, hoe ze het herkenden. Intimidatie kwam op het netvlies te staan.”

Hoe moet het dan wel?
Fischer zegt dat er niet „één silver bullet” is om straatintimidatie aan te pakken. Jongens moeten, allereerst, leren wat er in het hoofd van een meisje omgaat als ze haar naroepen. „Voor hen blijft het bij roepen. Zij is al bezig met de volgende stap. Loopt hij achter me aan? Kan ik nu wel naar huis lopen?” Veel jongens en mannen hebben volgens haar géén idee.

Het beeld van een grootstedelijk probleem moet met het nieuwe CBS-onderzoek wel worden bijgesteld. Ja, in de vier grote steden zijn de problemen het grootst: 77 procent van de meisjes en jonge vrouwen heeft daar op straat met intimidatie te maken. Maar: in de kleine steden en op het platteland gaat het om 55 procent, méér dan de helft. Naar daders is nauwelijks onderzoek gedaan. „We weten dat ze ‘heel divers’ zijn”, zegt Fischer. Jong, oud. Alleen of in groepen. Onderzoek naar daders is ingewikkeld, zegt ze.

Met preventie en jongerenwerk kun je veel bereiken, zegt Hanan Maazouzi (Welzijnsstichting WMO Radar). Daarvoor moet je weten hoe je het gesprek aangaat met jongeren in een grote stad. Niet met powerpointpresentaties, maar op straat. „Je moet het vertrouwen hebben, de straatcultuur kennen, zodat je een eerlijk gesprek kunt voeren.”

Wat denk je dat hij van je wil?
Veel jongens én meisjes gaan over hun grenzen, omdat ze thuis niet hebben geleerd wat die zijn en hoe je die kan aangeven en bewaken, zegt Maazouzi. Ze denken vooral: wat denkt de omgeving van me? Hanan Maazouzi praat met meisjes. Als je bij een jongen in een auto stapt, wat denk je dan dat hij van je wil? Ze praat ook met de jongens: roepen naar meisjes is echt geen tof gedrag.

Ze zegt dat straatintimidatie niet alleen op handhavers afgeschoven moet worden. „Ouders, docenten, winkeliers, winkelend publiek: omstanders moeten ook reageren als een grens wordt overschreden. Iedereen heeft een rol.” Ze gaat de komende maanden, met geld van de gemeente Rotterdam, verschillende preventieprogramma’s in de praktijk testen. „Het inzetten van rolmodellen die met ze praten over wat wel en niet kan, kan goed werken”, zegt ze. „Bijvoorbeeld een kapper of een winkelier die de jongeren vertrouwen en serieus nemen.”
„Dit is een probleem van de hele maatschappij’, zegt ook Fischer. „We hebben te lang weggekeken, meegelachen. Nu wordt duidelijk dat het uit de hand gelopen is.”

Bekijk het artikel op NRC.nl

De-Eerstelijns – 22 juli 2021 | ZorgDomein

Zorg en welzijn slaan de handen ineen: bijzondere samenwerking tussen huisartsen en wmo radar

Gezondheidszorg en welzijn: twee sectoren met eenzelfde doel. Namelijk: gezonde bewoners die kunnen meedoen in de samenleving. Om dat te bereiken, is goede samenwerking tussen zorg en welzijn essentieel, met korte lijnen tussen de verschillende professionals. In Rotterdam Centrum, Delfshaven en Overschie is daarvoor een belangrijke stap gezet. Huisartsen hebben nu digitaal inzicht in het welzijnsaanbod van wmo radar en kunnen hun patiënten eenvoudig daarnaar verwijzen.

Wmo radar biedt verschillende diensten aan ter ondersteuning, activering en participatie van de bewoners in Centrum, Delfshaven en Overschie. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Rotterdam. “Vanaf de start van onze opdracht, in 2018, zijn we op zoek gegaan naar een manier om met alle partijen te komen tot een stevige samenwerking waarin de kwetsbare bewoner echt centraal staat”, stelt Suzana Zornic, coördinator Ouderen & Kwetsbaren van wmo radar. “Met Caroline Zoon, adviseur ZorgImpuls (vanwege fusie met voormalig collega-organisatie KOEL, Samergo genaamd, red.) hebben we het concept ‘overlegtafel’ bedacht. Bij de overlegtafel komen vertegenwoordigers van de drie hagro’s (huisartsengroepen), de wijkverpleging, het wijkteam, de gemeente, Vraagwijzer, IZER, wmo radar met ZorgImpuls bijeen. Zo hebben we elkaar goed leren kennen. Tegelijk werken we vanuit verschillende organisaties, met elk een eigen cultuur, eigen jargon en eigen systemen. We moeten elkaars taal leren verstaan, de werkwijzen kennen, weten wat je van elkaar kunt verwachten. Tijdens een overlegtafel bespreken we gezamenlijk het proces, de barrières en verbeterpunten.”

Welzijnsaanbod
Huisarts Gaby Veraart is een van de deelnemers aan de overlegtafel. “Eén van de problemen van huisartsen is de onbekendheid met het welzijnsaanbod”, vertelt ze. “Huisartsen krijgen vaak te maken met psychosociale problematiek, zoals eenzaamheid, stress, schulden, noem maar op. Dat uit zich in lichamelijke klachten, maar een huisarts heeft daarvoor geen oplossing. Tegelijk is het voor de huisarts vaak onduidelijk wat welzijn te bieden heeft en hoe problemen daar worden opgepakt. Bij verwijzing naar een ziekenhuis is dat helder, maar welzijn is voor ons veelal een onbekend gebied.”

Wmo radar had al actie ondernomen om het de huisartsen makkelijker te maken. Suzana: “We hebben een document samengesteld met een beschrijving van het aanbod en wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast is er voor elke hagro één buurtcoach aangesteld als contactpersoon. De huisarts uit de betreffende hagro kan direct verwijzen naar die buurtcoach, die op zijn beurt bepaalt wie de casus verder oppakt. Dat was al een verbetering, maar we hadden het idee dat het nog efficiënter kon.”

ZorgDomein
En dat kon inderdaad. De oplossing bleek te liggen in een bestaand, beveiligd digitaal platform. Huisartsen verwijzen namelijk dagelijks via ZorgDomein naar andere zorgprofessionals, naar het ziekenhuis, vragen laboratoriumonderzoek aan, enz. Wat als wmo radar ook wordt aangesloten op ZorgDomein? De huisartsen waren het er snel over eens: dat zou echt een enorme verbetering zijn!

En zo ging men aan de slag. Wmo radar heeft met de huisartsen gekeken op welke wijze het aanbod overzichtelijk in ZorgDomein kan worden ingevoerd. Onderverdeeld in verschillende thema’s: eenzaamheid, meedoen, gezonde leefstijl, geldzaken, ouderen enz. Een forse klus, die begin deze zomer is afgerond. “Echt de kroon op ons stappenplan in de samenwerking met huisartsen”, constateert Suzana tevreden.

Goud
Wat vinden huisartsen van resultaat? “Het is echt goud”, reageert Gaby Veraart enthousiast. “Het aanbod is voor mij nu veel duidelijker in beeld. En bij een verwijzing kan ik via ZorgDomein een deel van het journaal kopiëren en meesturen. Dat scheelt enorm veel werk.”

Ook huisarts Sandra Kremer Hovinga vindt het contact via ZorgDomein een enorme verbetering. “Nu kan ik het aanbod inzien en zelf selecteren voor wie deze casus het meest geschikt is en direct naar het juiste team verwijzen. Daarbij kan ik relevante informatie makkelijk bijvoegen.” Ze geeft aan dat ze wmo radar via ZorgDomein voornamelijk inschakelt voor eenzame of hulpbehoevende ouderen; hulp bij digivaardigheden bij patiënten; vervoer naar vaccinatielocaties en ondersteuning van kwetsbare jongeren. Na verwijzingen volgt snel een digitale terugkoppeling. “Het is erg fijn om van elkaar te weten wat we doen, zodat we elkaar kunnen aanvullen en geen dubbel werk doen.”

Korte lijnen
Beide huisartsen zijn het met elkaar eens: “Als de lijnen korter zijn en de samenwerking soepel verloopt, vind je elkaar ook makkelijker en denk je er als huisarts eerder aan om hulp van welzijnsorganisaties in te schakelen.” Ze zijn zeer tevreden over de samenwerking met wmo radar. Gaby Veraart: “In de verbinding zorg en welzijn hebben we veel bereikt en dat komt de kwetsbare patiënt ten goede. Daarom vind ik aanbesteding geen goede werkwijze. Als dat leidt tot een keuze voor een andere partij, worden alle resultaten teniet gedaan. Daar moet je niet aan denken.”

Netwerkbijeenkomst
Voorlopig gaat wmo radar onvermoeibaar door. “Suzana: “Tijdens de overlegtafel zullen we evalueren of werken met ZorgDomein voldoet aan de verwachtingen. Wat ontbreekt nog, wat kan beter? Daarnaast organiseren we dit najaar een netwerkbijeenkomst met formele en informele zorgverleners. Dat hebben we eerder gedaan, en dat was een groot succes. Want elkaar zien, elkaar leren kennen, van elkaar weten wat we doen en met elkaar in gesprek gaan, verstevigt de samenwerking!”

Bekijk het artikel DeEersteLijns.nl

Medical Facts 26 april 2021 | Wethouder Sven de Langen lanceert digitale valpreventiecursus

Uit cijfers blijkt dat er elke vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt als gevolg van een val. Om deze reden behoort valpreventie tot de top drie preventieve aanpakken van het Ministerie van Volksgezondheid. Gistermiddag lanceerde wethouder Sven de Langen, in samenwerking met wmo radar, een nieuw digitaal valpreventieprogramma in Rotterdam.

Valpreventieprogramma
Wmo radar heeft in 2017, in samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten, een valpreventieprogramma ontwikkeld om vallen onder ouderen te beperken en voorkomen. Nu de huidige coronamaatregelen het niet toelaten om deze kwetsbare doelgroep fysiek te ondersteunen, heeft de Rotterdamse welzijnsorganisatie het programma in een digitaal jasje gestoken. Het is zodanig in elkaar gezet dat professionals, zoals fysiotherapeuten, welzijnswerkers en beweeg- en sportcoaches, het programma direct kunnen implementeren.

Meer bewegen, minder vallen
De consequenties van vallen onder ouderen worden vaak onderschat. Een val kan leiden tot hersenletsel en heup- en polsfracturen en daardoor tot minder mobiliteit en toenemende afhankelijkheid van anderen. Bewegen is het belangrijkste dat ouderen kunnen doen om hun valrisico te beperken. Ouderen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veelal binnen en vaak ook stilgezeten.

Via de nieuwe, digitale versie van het valpreventieprogramma ‘Minder vallen door Meer bewegen’, kan de cursus nu ook online aangeboden worden. Voorafgaand en tijdens het programma worden er online begeleidingsbijeenkomsten georganiseerd om deelnemers persoonlijk te woord te staan en uitleg te bieden. Het programma zelf bestaat uit een cursusboek voor professionele begeleiders met daarnaast acht voorlichtingsfilms en acht beweegfilms.

Relevante thema’s
De voorlichtingsfilms gaan over relevante thema’s, zoals het belang van bewegen, voetverzorging en schoeisel, gezonde voeding, medicatie en alcoholgebruik en veiligheid in en om een woning. Professionals kunnen het programma digitaal aanbieden én ouderen stimuleren om zelf thuis aan de slag te gaan met het programma. Ook na corona vormen de films een belangrijke ondersteuning voor professionals die valpreventie willen aanbieden. Het programma draagt niet alleen bij aan valpreventie, maar aan de algehele gezondheid en het welzijn van ouderen. Door de toename van dagelijkse beweging raakt deze doelgroep fitter en zelfstandiger, waardoor langer thuis wonen mogelijk blijft.

Aanbod voor professionals
Professionals, zoals welzijnswerkers, fysiotherapeuten, beweegtherapeuten en sportaanbieders, hebben de mogelijkheid om de cursus aan te bieden aan ouderen. Ook kunnen huisartsen in de vorm van ‘welzijn op recept’ deze nieuwe vorm van valpreventie aanbieden. Ga naar www.wmoradar.nl/wmo-wat-we-doen/valpreventie voor meer informatie, vragen en aanvragen m.b.t. ‘Minder vallen door Meer bewegen’.

Bekijk het artikel op medicalfacts.nl

OPEN Rotterdam – 10 juni 2020 | Met de koffiekar maakt WMO Radar in Overschie toch een koffie-uurtje mogelijk

Een bakkie doen in Huis van de Wijk ‘de Halte’ in Overschie gaat door corona nog even niet. Daarom brengt WMO Radar de koffie en het gebruikelijke kletspraatje naar de bewoners in de wijk toe. Op die manier kan iedereen die normaal in het Huis van de Wijk komt alsnog genieten van een koffie-uurtje.
“We missen ze, en zij missen ons. Dus we hebben het op deze manier opgelost”, zegt Priscilla van Westering van WMO Radar, die met de ‘WMO on the go’-kar de wijk onder meer langsgaat bij vrijwilligers Inge en Kathy. “Erg leuk, we zien elkaar eindelijk weer na drie maanden.”

Volgens Priscilla zijn de bewoners ontzettend blij met het initiatief. “Ze vinden het heel bijzonder. We komen namelijk speciaal voor hun. We hebben zelfs borden gemaakt en de namen erop geschreven.”

Bekijk de video op de website van OPEN Rotterdam