wmo radar > Nieuwsbrief > Juni 2021 > Van stampvoetend naar stappen vooruit

Van stampvoetend naar stappen vooruit

Op 7 juni was er weer een digitale ouderkamer. Ditmaal gegeven door Indigo met als thema positief opvoeden. Elke ouder kent het wel, je wilt iets van je kind. “Kun je de tafel dekken?” “Ruim je kamer op” , “Hup, het is bedtijd. Ga je tanden poetsen” en je krijgt er gejengel en driftbuien voor terug. Want welk kind wil er nu zulke klusjes of bezigheden doen als je ook kunt spelen, tv kijken of nog even achter de computer of tablet kan zitten? Hoe krijg je dit stampvoetend omgebogen tot weer stappen vooruit?

 

Deze strijd kan je omzeilen door het positief in te steken, grenzen te stellen en aandacht te hebben voor je eigen gesteldheid. Daar ging de voorlichting ‘positief opvoeden’ van Indigo over.

 

Het begon allemaal met spel. Spelen met je kind. Want tijdens het spelen leren kinderen wie ze zijn en hoe de wereld om hen heen werkt. Samen spelen met je kind versterkt de band. Ook geeft het je als ouder de kans je kind echt te observeren en te leren kennen. Naast het samenspel helpt positieve aandacht ook. Complimenten geven aan wat goed gaat helpt het zelfvertrouwen en zelfbeeld van je kind. Complimentjes zijn cadeautjes die nooit op gaan. Het leert jezelf als ouder ook om aandacht te hebben voor wat goed gaat. Ook ten aanzien van jezelf als ouder. Kinderen kopiëren dit gedrag, dus je kind zal ook vaker complimentjes geven aan anderen. Met complimentjes kun je gemotiveerd groeien en bloeien in de vaardigheden die je leert. Een tip hierbij is bijvoorbeeld het gebruik van een stempel- of stikkerkaart om positieve aandacht te vestigen op het goed bezig zijn in nieuw gedrag aanleren.

 

Je kind heeft ook grenzen nodig. Hoe doe je dit op een positieve manier?

 

Geef een korte, positieve, actiegerichte opdracht. “Praat zachtjes.” “Ruim je kleren op”. “Poets je tanden”. Blijf daarbij rustig, ga niet in discussie en geef een positief vooruitzicht. “Als je nu je kamer opruimt kun je zo nog even buiten spelen”. Deze rust zelf bewaren is voor ouders een hele uitdaging, en het lukt niet altijd. Dat geeft niet. Wees niet te streng naar jezelf.  Wees je er van bewust en probeer het een volgende keer nogmaals. Spreek uit naar je kind dat je emoties had en dat je daardoor minder aardig reageerde. Dan leert het kind dat emoties er ook mogen zijn.

En als gouden tip; start als ouder een gedragsverandering als je hier zelf ook tijd en ruimte voor hebt. Dus, pas oefenen met zindelijkheid als je er gevoelsmatig en qua rust in jezelf de positieve aandacht er aan kan geven die het nodig heeft.

 

Wil je meer over dit onderwerp weten of op de hoogte blijven van andere digitale ouderkamers? Wil je samen met andere ouders en professionals in contact komen en praten over opvoedvragen die je tegenkomt?  Sluit je aan bij de facebook groep ‘Ouders onder elkaar’ en blijf op de hoogte van al onze activiteiten, tips en aanbod van onze partners.

 

https://www.facebook.com/groups/opvoedplatformDelfshaven/

 

Indigo had ook nog een leuke opdracht voor ouders :

 

Ga aankomende week eens 10 minuten aandachtig met je kind spelen. Kies iets wat je allebei leuk vindt. Laat je kind de leiding hebben binnen het spel. (Wel binnen bepaalde grenzen die je geeft als ouder). Laat tijdens het spel de structuur maar even los en zie wat de fantasie van je kind zoal los kan maken bij jou en je kind.

 

Wil je het speelmoment met ons delen? Plaats een foto, van jullie spel samen, op Instagram of de facebook-groep ‘Ouders onder elkaar’. Tag Sandra van ’t Hoff van der Assem en Hilda van Reeuwijk met @sandra_wmoradar @hilda_wmoradar en met #samenspelen #oudersonderelkaar #wmoradar. De leukste foto doen wij een knutselpakket cadeau.