Digitale ouderkamer: social media
Het was weer een mooie bijeenkomst bij de digitale ouderkamer, via het facebookplatform “Ouders onder elkaar” van wmo radar, ondersteund door CJG. Deze keer stond het thema social media centraal. De ouderkamer bijeenkomst is met veel enthousiasme gegeven door de preventiemedewerkers van YOUZ.
Op een interactieve manier zijn ouders meegenomen in dit thema. Onder andere door stil te staan bij het eigen social media gebruik en de kennis die zij hebben over wat social media is.
Interessant was, dat er bij social media aan alle platformen te denken valt, waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. De bekende apps als Whats app, YouTube, Instagram en Snapchat kwamen voorbij. Maar ook een app als Marktplaats, waarbij onze zoekgeschiedenis de feed bepaalt die we te zien krijgen, behoort hiertoe.
Als ouder kan en hoef je niet alles te weten. Uitwisselen met andere ouders en/of professionals kan hierbij helpen. Vragen als: “hoe reageer je als je kind een filmpje ziet die niet past bij zijn of haar leeftijd?” of “hoe begin ik een gesprek over cyberpesten?” zijn in de ouderkamer besproken.
De vraag wat de grootste angst van ouders is rondom het thema social media, gaf ook aan dat ouders zich zorgen maken over een steeds groter wordend medium in de opvoeding van hun kinderen. De onderwerpen pesten, gedeelde foto’s die online blijven staan, geen zicht hebben op wat er gebeurt en continue ‘online’ zijn, werden besproken.
YOUZ heeft daarnaast praktische tips gegeven over hoe je bepaalde apps kan beveiligen en welke instellingen handig zijn om de online veiligheid te vergroten. Net zoals het in het ‘echte’ leven geldt, is de online wereld er voor kinderen om deze te leren kennen. Het heeft ook veel voordelen:
– je voelt je verbonden met anderen;
– het is een fijne manier om tijd te doden;
– voor sommige kinderen/jongeren kun je via deze weg gemakkelijker vrienden maken;
– het kan je creativiteit vergroten.
Als ouder kan je ruimte geven, maar ook kaders bieden door de online veiligheid te vergroten met praktische tools. En natuurlijk begint de media-opvoeding al vroeg. Wist je bijvoorbeeld dat voor kinderen tussen 2 en 4 jaar slechts tussen de 5 en 10 minuten schermtijd per keer wordt geadviseerd, met een maximum van 30 minuten per dag?
Wat YOUZ vooral benadrukt is: denk aan je eigen social media gebruik, ‘een goed voorbeeld, doet goed volgen!’
In deze tijd is het belangrijk het gesprek als gezin aan te blijven gaan. Geef tijdens de gesprekken aan dat jullie meer dan anders met elkaar rekening moeten houden en dat het voor ieders belang is om de goede sfeer erin te houden. Kies een vast moment voor deze gesprekken.
Vragen die u kunt stellen aan uw kind of met uw partner kan bespreken zijn:
- Hoe gaat het?
- Werken de afspraken binnen ons gezin?
- Moeten we iets veranderen?
- Hoe gaat het digitale schoolwerk?
- Hoe ga jij om met beeldschermtijden?
- Hoe vind je dat ik dat doe?
- Kunnen we daarin iets veranderen?
Wil je bij de volgende ouderkamer aanwezig zijn? Sluit dan aan op het ouderplatform ‘Ouders onder elkaar’ via Facebook om op de hoogte te blijven. Of neem contact op met: a.silos@cjgrijnmond.nl of svdassem@wmoradar.nl.