wmo radar > Valpreventie in welzijnsaanbod

Valpreventie in welzijnsaanbod

Zorgverleners maken filmpjes met voorlichting over valpreventie

In het door wmo radar ontwikkelde digitale valpreventieprogramma voor ouderen ‘Minder vallen, door meer bewegen’ geeft openbaar apotheker Nada Alrubaiee voorlichting over hoe medicatie duizeligheid en sufheid kan veroorzaken. “Apothekers besteden veel aandacht aan polyfarmaciepatiënten, maar ook ouderen met één of twee geneesmiddelen lopen risico om te vallen.”

“Vallen is een van de belangrijkste oorzaken van letsel bij ouderen, en medicatie is een van de factoren die een val kan veroorzaken.” Teun en Elly zijn zichtbaar verrast als openbaar apotheker Nada Alrubaiee vertelt over vallen door medicijngebruik. Dit Rotterdams echtpaar van begin 70 speelt de hoofdrol in de zestien filmpjes van het valpreventieprogramma ‘Minder vallen, door meer bewegen’. De gemeente Rotterdam heeft voor 2022 het valpreventieprogramma van ‘Minder vallen, door meer bewegen’ opgenomen in het welzijnsaanbod. Welzijnsorganisaties in de stad moeten samen met professionals (huisarts, apotheker, fysiotherapeut, ergotherapeut) minimaal twee keer per jaar dit programma aanbieden. Welzijnswerkers en zorgverleners zoals diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en apothekers kunnen het online preventieprogramma ‘Minder vallen, door meer bewegen’ gratis aanbieden aan ouderen.

Sinds 22 september kunnen ouderen deelnemen aan een nieuwe cursus valpreventie op de Kipstraat in Rotterdam. “We zijn erg blij dat we naast de filmpjes met voorlichting over valpreventie óók weer een fysieke cursus kunnen aanbieden”, vertelt Mieke Melis-Jacobs (Domein Coördinator – Ouderen en Kwetsbaren Centrum).