wmo radar > Oekraïens Huis geopend in Charlois

Oekraïens Huis geopend in Charlois

Op 18 maart hebben we in Rotterdam Charlois, aan de Pleinweg, het ‘Oekraïens Huis’ geopend. Het Oekraïens Huis is een toegankelijke ontmoetingsplek voor Oekraïners met hulpvragen. Dagelijks krijgen we 50 tot 150 bezoekers over de vloer. Zo komen mensen langs voor kleding en speelgoed, een heerlijk kommetje Oekraïense soep of om een bekend Oekraïens boek te lenen.

Ook nodigen we bezoekers uit voor diverse activiteiten en workshops. Vrijwilligers van wmo radar maken gebruik van het Huis van de Wijk om te koken, sportlessen te geven en een (haar)knipbeurt aan te bieden. In het weekend organiseren we bijeenkomsten met praktische thema’s, denk aan verschillen in gewoonten & gebruiken. En omdat tradities vertrouwd zijn, hebben we in april een workshop Pysanka (Oekraïense paaseieren) maken georganiseerd. Oekraïense kinderen deden mee aan paaseierenjacht in de omgeving.

We werken nauw samen met de meest uiteenlopende partners in de stad. Hierdoor zien we allerlei mooie nieuwe netwerken ontstaan. Bijvoorbeeld voor Oekraïense kunstenaars en architecten. Bijeenkomsten en activiteiten organiseren we in samenwerking met verschillende professionals, zoals Stichting Fair Work. Veel bewoners en organisaties in en rond Rotterdam hebben hulp aangeboden. Zij hebben een enorme hoeveelheid aan materialen gedoneerd aan het Oekraïens Huis. Dankzij deze donaties hebben we in april een kledingmarkt kunnen organiseren. Ruim 500 bezoekers kregen de gelegenheid om gratis kleding uit te kiezen. En daar hebben zij dankbaar gebruik van gemaakt. Binnenkort vindt ook een banenbeurs plaats waar we meer werkzoekenden willen matchen met werkgevers. Dat doen we samenwerking met ‘Hallo Werk’ (van de gemeente Rotterdam), Tempo Team en Facilicom.

De gevluchte Oekraïners zijn ontzettend dankbaar voor het warme ontvangst in Nederland, en in het Oekraïens Huis.