wmo radar > Loflied voor Rotterdamse mantelzorgers

Loflied voor Rotterdamse mantelzorgers

Mantelfoon zet mantelzorgers in het zonnetje op Dag van de Mantelzorg

Mantelzorgers zijn helden. Mensen die zorgen voor anderen; voor vrienden, buren en familieleden. Donderdag 10 november, tijdens de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg, worden mantelzorgers in Rotterdam op een wel heel bijzondere manier in het zonnetje gezet. Op verzoek van Mantelfoon heeft het Rotterdamse zangduo Sanne & Joyce samen met dichter Jeroen Naaktgeboren speciaal voor mantelzorgers een loflied geschreven. Zij brengen hun loflied van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november op verschillende Rotterdamse locaties ten gehore.

“Vaak zien mensen zichzelf niet als een mantelzorger”, zegt Anniek Oomens van Mantelfoon. “Zij vinden het meestal normaal dat ze iets voor een ander doen. Daarom is de Dag van de Mantelzorg extra belangrijk, want alle mantelzorgers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Muziek is universeel. Muziek is emotie. Veel mensen worden geraakt door muziek. We hopen dan ook dat mantelzorgers zich op deze manier op deze speciale dag extra gehoord en gewaardeerd voelen.”

Verbinding creëren
Bijna één op de vier Nederlanders is mantelzorger en die teller loopt, door vergrijzing en personeelstekort in de zorg, de komende jaren alleen maar op. De overheid heeft als één van de belangrijke doelen op het gebied van mantelzorg om meer verbinding te creëren binnen het netwerk van mantelzorgers. Mantelfoon is de spin in het mantelzorgweb van Rotterdam, samen met de netwerkpartners in de stad. Het gaat hier om een ‘fijn gesprek’ en een ‘luisterend oor’. Bovendien zoeken de medewerkers van Mantelfoon naar de juiste verbinding tussen mantelzorgers en organisaties. Zo helpt Mantelfoon Rotterdamse mantelzorgers écht verder. “We gunnen het iedereen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en voor elkaar te zorgen, maar het is soms een kwetsbaar evenwicht”, zegt Anniek. “Het geeft vaak lucht wanneer de mantelzorger het gevoel heeft er niet alleen voor te staan en kan rekenen op ondersteuning.”

‘Met de paplepel ingegoten’
Voor Sanne Monster en Joyce van der Niet was het schrijven van het loflied een makkelijke opdracht. Joyce: “Als dochter van een dominee en maatschappelijk werker is omzien naar een ander er met de paplepel ingegoten. Al vroeg kwam het besef dat het leven niet altijd loopt zoals je hoopt en dat onverwachte gebeurtenissen je leven op z’n kop kunnen zetten. Dan een luisterend oor kunnen bieden of met kleine gebaren er zijn, kan iemand z’n dag maken.” Sanne vult aan: “Samen met mijn familie heb ik gezorgd voor een familielid in de laatste fase van haar leven. Van het helpen met dagelijkse dingen, tot haar favoriete muziek draaien en er gewoon zijn. Het was intiem, waardevol en soms zwaar. Je wilt het goed doen en ondertussen gaat alles gewoon door.”
In de afgelopen jaren hebben wij gemerkt wat lofliedjes kunnen doen in de erkenning van wat mensen voor anderen betekenen. “We vinden het mooi om de verbindende kracht van muziek nu in te mogen zetten voor mantelzorgers.”

Loflied
Sanne en Joyce zingen het lied voor en over mantelzorgers op diverse locaties verspreid over Rotterdam. Naast het optreden hebben de betrokken welzijnsorganisaties een programma opgezet voor de bezoekers met bijvoorbeeld een high tea of een workshop. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website van Mantelfoon.