wmo radar > Buurtkamer nummer 5: De Kroon

Buurtkamer nummer 5: De Kroon

Ruimte voor ontmoeting, gezondheid & creativiteit

Tijdens de opening van een nieuwe buurtkamer waren onder andere drie deelnemende dames van achter in de negentig aanwezig. De oudste van het stel mocht het lint doorknippen op de feestelijke bijeenkomst. Met deze buurtkamer, ofwel niet- geïndiceerde dagbesteding, telt Rotterdam Charlois vijf buurtkamers. Wat maakt deze buurtkamer éxtra bijzonder? We organiseren de activiteiten bij samenwerkingspartner De Zuiderkroon, gesteund door de Verre Bergen. De ruimte ligt direct onder een wooncomplex met veel senioren bewoners, waarvan een gedeelte al meedoet aan onze activiteiten in de buurtkamer.

Elke maandag beleven zo’n 12 senioren – die ietwat vergeetachtig worden, de dag moeilijk doorkomen en een klein netwerk hebben – een fijne middag in de buurtkamer. Ze praten elkaar bij, spelen spelletjes die het geheugen stimuleren en doen eenvoudige, en toch gezellige, beweegoefeningen. Voor 3,50 euro krijgen deelnemers een gezonde en warme lunch. Tevens biedt de buurtkamer ruimte aan creativiteit, zoals workshops ‘zelf zeep maken’, schilderen, gipsgieten en muziek maken & zingen. Activiteitenbegeleidster Wendy van Tilborgh van team senioren (van wmo radar) begeleidt de dagbesteding, waarin zij wordt ondersteund door een aantal toegewijde vrijwilligers. Dat gebeurt ook in de overige vier buurtkamers binnen de Huizen van de Wijk van wmo radar Charlois, waar collega Ellie den Ottelander – Dekker activiteitenbegeleidster is.

Het opzetten van dagbesteding is één ding, maar het vervolg vergt evengoed onze aandacht. Wat als senioren nog meer vergeetachtig worden of op andere manieren achteruitgaan, waardoor onze niet-geïndiceerde dagbesteding niet meer aansluit? Dat zien we bij een aantal deelnemers. Momenteel hebben we goede gesprekken met de gemeente en zorgorganisaties hoe we dat met elkaar gaan organiseren. We zien zelf een grote rol voor mantelzorgers die wij ondersteunen, maar ook voor huisartsen, wijkteams en WMO consulenten.

Terwijl deze gesprekken op de achtergrond afspelen, gebeuren er mooie dingen in de buurtkamers. In de buurtkamer van het Huis van Carnisse werken we samen met de Stadstrainers aan ‘Mijn Verhaal’. Deelnemers maken foto’s van zaken die van betekenis zijn in hun leven en wisselen daar verhalen met elkaar over uit.

In de buurtkamer van het Millinxparkhuis maakte fotograaf Marco Faassen foto’s van de senioren. Zij vertelden indrukwekkende verhalen waarvan hij samen met de foto’s een prachtige rapportage maakte. Deze activiteit organiseerden we in samenwerking met de Cultuur Werkplaats. Bovendien werd er gezongen in de buurtkamer, de deelnemers kregen vier workshops van een zangeres.

Toneelgroep Oude Rotten, gaf de voorstelling ‘Heet He!’ voor de buurtkamer in Oud Charlois. De voorstelling creëert bewustwording onder senioren en professionals van de gevolgen van een hittegolf.

De feestelijke opening in de Zuiderkroon kon rekenen op de belangstelling van een aantal partners die in Charlois met ons samenwerken, zoals Seinpost Slinge, de verpleegkundige Ouderenzorg van de ernaast gelegen huisartsenpraktijk, de gemeente, Aafje en Laurens. Nadat het lint was doorgeknipt was onze vijfde buurtkamer een feit. De deelnemers bedachten zelf een naam voor hun buurtkamer: De Kroon.