wmo radar > Boekenkast voor jongeren

Boekenkast voor jongeren

Kinderboeken krijgen een tweede leven

Je komt ze steeds vaker tegen op straat: een soort buurtbieb in de vorm van een kleine boekenkast. Het idee achter deze kastjes is heel simpel: neem een boek of geef een boek. Lezers delen hun (reeds gelezen) boeken met andere buurtbewoners. Hierdoor versloffen de boeken niet in onze kasten, maar krijgen ze een tweede leven!

In Rotterdam Centrum, Delfshaven en Overschie hebben we – in samenwerking met de gemeente Rotterdam, De Leeszaal en Pameijer – diverse kasten geplaatst. Zo willen we meer boeken bereikbaar maken voor jongeren en ze stimuleren om meer te lezen. En dat lukt, dagelijks halen jonge lezers een boek uit het kastje en vullen de kast weer aan. Want lezen is voor iedereen en bovendien heel gezond. Begrijpend lezen zorgt voor de nodige ontspanning, maar ook voor de integrale taalontwikkeling. Dat heeft een positief effect op het gebied van schrijven, grammatica en spelling. Wie kan lezen, kan ook leren. Daar heeft een kind weer veel profijt van op school.

‘Veel dank aan Kringloopwarenhuis Het Goed, Bibliotheek Rotterdam Overschie en de Posthoek van Pameijer voor hun donaties. Zo gaaf om te zien dat bewoners met zoveel enthousiasme een boekenkast adopteren!’, vertelt collega Amanda Jansen (Buurtcoach Overschie). De boekenkasten zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van onze wijken geworden.