wmo radar > Auderdom in Charlois

Auderdom in Charlois

Gerda en Bram delen hun verhalen over ouderenmishandeling

Gerda wordt door haar overspannen mantelzorger geholpen, maar krijgt ook weleens een tik van haar. Bram ziet dat zijn zoon en schoondochter regelmatig geldbedragen van zijn bankrekening afschrijven, zonder toestemming van Bram. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van ouderenmishandeling. Gerda en Bram delen hun verhalen en nemen ons, en elkaar, mee in wat ouderenmishandeling is en welke gevolgen het heeft.

Ouderen willen het liefst zelfstandig thuis blijven wonen. Tevens wordt dit van hen verwacht. Rotterdamse welzijnsorganisaties, waaronder wmo radar, organiseren diverse activiteiten die daaraan bijdragen. Samen met Theater in Feite verzorgen we de voorstelling Auderdom waarin Gerda en Bram centraal stonden. Mantelzorgers, ouderen en zorgverleners kwamen naar Huis van de Wijk het Middelpunt in Rotterdam Charlois en keken met grote belangstelling naar het toneelstuk.

Na afloop praatte we uitgebreid na en wat bleek: veel bezoekers herkenden deze verhalen. We adviseren om áltijd te praten over miststanden die worden gezien. Zoek anderen, zoals zorgverleners en professionals die in de wijk, op. Het bespreekbaar maken is een eerste stap in de aanpak van ouderenmishandeling.