wmo radar > Jouw idee voor de wijk > Lokaal Budget: Centrum > Lokaal Budget Centrum: goedgekeurde aanvragen

Lokaal Budget Centrum: goedgekeurde aanvragen

Goedgekeurde aanvragen 1e kwartaal 2024

Familietheater en Open Podium
Een initiatief van Ed de Meyer/Cool aan de Gang
Toekenning vanaf 1 april, tot eind 2024 

In de Schotse kerk organiseert Cool aan de Gang 4 familietheaters, voor kinderen én hun ouders. Daarnaast staan er een voetbaltoernooi met workshops op de planning en een Open Podium met buurtband Sanity, de Antilliaanse band Big Brazy, popkoor Wow en jazzmuzikanten Ruud Bergamin en Waldin Roes. Genoemde  activiteiten vinden plaats tussen 1 april en 1 november 2024.

Gezonde voeding als geneesmiddel
Een initiatief van Safardia/Sherida Moniz
Toekenning vanaf 1 maart, voor een periode van 48 weken

Sherida wil bewoners (met een migratieachtergrond) in het Oude Westen en in Stadsdriehoek informeren over gezonde voeding door middel van workshops, bijeenkomsten en supermarkt safari’s (om de etiketten te leren lezen). Hiermee gaat ze in op de vraag: welk eten is nou gezond, en wat heb je standaard nodig in je keukenkast om gezond te koken? Tot slot leert ze de deelnemers beter om te gaan met medicatie, door goede uitleg te geven over het gebruik van medicijnen en de bijsluiter.

Ambient Expedition
Een initiatief van Yamato Fuji en Onise Mebonia
Toekenning vanaf 1 april, voor 2 sessies

Yamato en Onise zijn bewoners én studenten aan de medische faculteit. Met een team van wetenschappers hebben zij een mobiel kennisstation voor kunst en zorg ontwikkeld. In het kennisstation bieden ze een informatief programma aan over dementie en andere geestelijke gezondheidsproblemen onder ouderen, gecombineerd met kunst- en muziekworkshops. Want: kunst en muziek hebben een kalmerende werking op de deelnemers en brengen ouderen en jongeren in de wijk bij elkaar. Ze gaan het programma in het Oude Westen organiseren, de zorginstellingen Atrium en De Leeuwenhoek hebben hiervoor een ruimte beschikbaar gesteld.

Hanina’s Kinderkletsshow
Een initiatief van Jeugdbieb West
Toekenning vanaf 1 maart, voor 7 edities in 2024 en 2025

Hanina’s Kinderkletsshow is begonnen in het Oude Noorden en daar een groot succes. Ditmaal is de Leeszaal in het Oude Westen het podium, waar de initiatiefnemers de show op vaste dagen gaan opvoeren. Elke show is opgedragen aan een thema.  Vaste elementen zijn muziek, een quiz en de ‘poep’hoed. Doel van de show is kinderen in aanraking brengen met theater. Niet alleen om naar te kijken, maar ook om zelf aan mee te doen. Kinderen komen elkaar daar tegen, worden nieuwsgierig naar elkaar en naar het thema. Bijkomend voordeel is dat zo ook het plezier in lezen wordt vergroot.

Themamaaltijden
Een initiatief van de Marokkaanse Vereniging Oude Westen
Toekenning vanaf 1 april, voor 6 bijeenkomsten

Tot eind april organiseert de Marokkaanse Vereniging maaltijden met een bepaald thema, om ook daklozen en zeer kwetsbare bewoners een plek te geven. Iedere maaltijd wordt ingeleid door een spreker, zodat mensen niet alleen samen eten, maar ook met elkaar in gesprek raken. Aan de toekenning is ook de voorwaarde verbonden dat de vereniging gaat kijken naar kansen om samen te werken met andere instellingen die zich bezighouden met daklozen en kwetsbare bewoners.

Wereld Wijde Wijk
Een initiatief van Volkstheater & New Grounds
Toekenning vanaf 1 april, eenmalig

Op 19 mei is alweer de derde editie van Wereld Wijde Wijk, opnieuw op het Gerrit Sterkmansplein. Het is een echt wijkevenement, voor en door buurtbewoners, kunstenaars en instellingen in de wijk. Met veel optredens, workshops en presentaties. Doelen van het festival zijn participatie-programmering-uitwisseling-ontmoeting, met cultuur als verbindende factor.

Goedgekeurde aanvragen 4e kwartaal 2023

Leef, lach, dans
Een initiatief van Anna Hu/SPCN
Toekenning tot eind 2024 

Het geven van Chinese dansles in de wijken Stadsdriehoek (De Kip) en Oude Westen (De Nieuwe Gaffel). Om te beginnen met 1 x per week, op beide locaties, van 12.30-16.00 uur. De doelgroep bestaat met name uit Chinese ouderen en andere bewoners uit de wijken. Eigenlijk iedereen die interesse heeft in Chinese dans en cultuur en op deze manier andere buurtbewoners wil ontmoeten.

Suresh Samen
Een initiatief van Ramdharie Baldew
Toekenning tot eind 2024

Een initiatief van een aantal vrijwilligers uit het Oude Westen die wekelijks op twee locaties (De Nieuwe Gaffel en het Wijkpastoraat) activiteiten organiseren voor kwetsbare ouderen uit de buurt. Eerst koken ze samen en daarna gaan ze schilderen, bloemschikken, bingo spelen et cetera. Ook organiseren ze regelmatig uitjes en brengen ze bloemen aan bewoners die wegens ziekte niet naar buiten kunnen. Hun doel is mensen bij elkaar te brengen, te verbinden en eenzaamheid te verdrijven. Het wordt steeds drukker en daarmee lopen de kosten ook steeds meer op. Om alles te bekostigen, heeft Suresh ook co-financiering aangevraagd bij Woonstad (vanuit de bewonersinitiatieven) en het Opzoomermeepotje. Een van de voorwaarden om de aanvraag toe te kennen, is dat Suresh een euro per maaltijd rekent.

Diverse activiteiten voor 55+
Een initiatief van Margriet van Gestel /Spirit 55+
Toekenning tot eind 2024

In heel 2024 wil Spirit activiteiten organiseren voor de wat oudere centrumbewoners, op diverse plekken in het centrum. Voor de voorlichtingsbijeenkomsten over bijvoorbeeld gezondheidskwesties en de trainingen meer bewegen en mindfulness maakt Spirit gebruik van onder meer de Kip, het Atrium en de Bibliotheek. Andere activiteiten spelen zich juist buiten de deur af.  Zo staan er culturele wandelingen door de stad gepland, en zelfs excursies in het hele land.

Snowkwartier
Een initiatief van de ondernemers van het Industriegebouw
Toekenning voor het tweedaagse festival in januari 2024

Op 19 en 20 januari 2024 houdt het Industriegebouw -een verzamelgebouw aan de Goudsesingel- een mega gezellig Snowkwartier. Een festival voor álle bewoners uit Stadsdriehoek dus ook de senioren en de jongeren. Doel is de bewoners en ondernemers met elkaar in contact te brengen en in 24 uur tijd alle geheimen van de buurt te ontdekken. Mooi meegenomen: zo leer je ook nog eens wat nieuwe mensen kennen. Met een strippenkaart op zak valt er 24 uur lang van alles te beleven, met het Achterkloosterpark als kloppend festivalhart. Denk workshops, kortingen op producten, een vrijmarkt, een kunstroute, rondleidingen bij het Leger des Heils en een kijkje achter de schermen bij bijzondere bedrijven uit de buurt. En niet te vergeten een heus ‘sterren’diner in het park en muzikale optredens.