Van eigen kracht naar eigenaarschap

dinsdag, 17 maart 2015

Han Paulides over het boekje: De Rotterdamse Nieuwe stijl MEEDOEN

In januari 2013 startte Radar Wmo diensten met de integrale opdracht Zorg & Welzijn in het centrum van Rotterdam. De voormalige deelgemeente was zeer vooruitstrevend en had met een heldere visie een basis voor toekomst-bestendig welzijnswerk neergelegd. Een visie waarbij wijkbewoners de centrale factor zijn. En waarbij het welzijnswerk samen met bewoners, ondernemers en professionals een duurzaam sociaal netwerk in de wijk weeft. Aan ons de eer om dit in de praktijk gestalte te geven. Een gigantische uitdaging!

Nu, twee jaar later, ben ik trots op ons team en op de nieuwe Rotterdamse stijl die we met alle partijen tot stand hebben gebracht. Met dit boekje, dat een selectie van onze onderscheidende programma’s belicht, wil ik daarvan een beeld geven. De uitgangspunten van Radar zijn helder. We benaderen iedereen met onze WIE-focus op Wederkerigheid, Informele netwerken en Eigen kracht. Iedereen is welkom en krijgt verantwoordelijkheden. Ongeacht vermogens, positie, beperkingen of achtergrond.

En we gaan erop af. We gaan de straat op en komen ook achter de voordeur. We maken verbinding met de markt en werken samen met ondernemers. Hoe deze werkwijze in de praktijk uit zou pakken was een ontdekkingsreis.

 

Samen met bewoners, ondernemers en professionals weven we een duurzaam netwerk in de wijk’

In die beginperiode kwamen nietsvermoedende wijkbewoners kijken wat voor aanbod. Radar voor ze in pesto had. Het was voor menigeen even schrikken toen ze ontdekten dat we hen vroegen wat ze zelf wilden doen en bijdragen.

Het principe van wederkerigheid was voor de meesten totaal nieuw. Een enorme cultuuromslag. Ook voor ons als professionals. Wij zagen dagelijks wat het met bewoners doet wanneer ze ‘thuis op de bank zitten’ en aan de zijlijn van de samenleving staan. Vijf jaar een Wb-uitkering doet veel met je zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfbeeld en mens-zijn.

Al twee jaar zien wij dagelijks de betekenis voor bewoners wanneer ze weer oprechte aandacht krijgen, aangesproken worden op verborgen talenten en ambities. Wij moesten leren op de handen te zitten. Een appèl doen op talenten en kracht van wijkbewoners, hen uitnodigen, prikkelen, faciliteren, verbinden, coachen en aanjagen. En hen de autonomie geven om op hun eigen manier het heft in handen te nemen. En al doende van elkaar te leren.

 

Allianties smeden

Door deze aanpak kwam in korte tijd een enorme uitwisseling tot stand tussen wijkbewoners, organisaties en ondernemers in de wijk. Grote aantallen wijkbewoners gingen vrijwilligerswerk doen en een hele nieuwe, bruisende cultuur van geven en nemen ontstond. Van samen ideeën ontwikkelen en in de praktijk brengen. Van iedereen erbij betrekken. We smeedden allianties van bewoners en partijen die zich richten op zorg, gezondheid en onderwijs.

 

‘Al snel kwamen bewoners er achter: we kunnen het zelf weer doen’

Bewoners doen niet alleen mee, maar nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun situatie. Broedplaatsen in de wijk, zoals de thaiboksschool, de dansschool en de muziekschool, worden steeds meer gerund door ondernemende jongeren. Radar ondersteunt daarbij, faciliteert en zorgt voor structuur. Doordat wijkbewoners het op hun eigen manier kunnen doen, worden zij zelf eigenaar en gezicht van deze initiatieven.

Dit sluit aan op de transformatie die wij als professionals het laatste half jaar maken. Die van werken met eigen kracht naar eigenaarschap van bewoners. De transformatie naar eigenaarschap brengt een nieuwe dimensie. Bewoners gaan in de lead, of dat nu het wijkrestaurant de Pollepel is of de groep slechtziende en blinde wijkbewoners die met elkaar een steungroep vormen. Het creëren van eigenaarschap door bewoners is de uitdaging van de nieuwe professional. Het vraagt veel vakbekwaamheid om volgens deze nieuwe manier te werken. Over vijf jaar weten de nieuwe studenten van het MBO en HBO onderwijs niet meer anders. Dan zijn bewoners gewend dat ze met professionals en andere bewoners co-creëren in plaats van consumeren.

Wij blijven op ontdekkingsreis en gaan de grenzen van het nieuwe werken opzoeken en onderzoeken. De focus op eigenaarschap veroorzaakt dynamiek, wrijving en ‘levenswaarde’ bij bewoners. Het bestaansrecht voor het wijknetwerk en welzijnswerk.

 

Boekje aanvragen

Je kunt het boekje: De Rotterdamse Nieuwe stijl MEEDOEN, aanvragen door een e-mail te sturen naar info@wmoradar.nl

 

 

 

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie