Valentijn is er voor iedereen

vrijdag, 30 januari 2015

Loekie Visser, krachtcoach

Veel van de oudere wijkbewoners die ik bezoek vinden Valentijnsdag een feestje van de jongeren. Wel vragen veel bewoners mij waar Valentijnsdag nu eigenlijk vandaan komt, wat het betekent. Om Valentijnsdag uit te leggen vertel ik twee verhalen.

 

Verhaal 1, Sint Valentijn

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint Valentijn. Een jonge Romein die werd gemarteld, maar weigerde om zijn christendom op te geven. Hij stierf op 14 februari 269 jaar na Christus. De legende vertelt dat hij de dag voor zijn dood een afscheidsbriefje schreef aan de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met: ‘van jouw Valentijn’.

 

Verhaal 2, Priester Valentijn

Een ander verhaal gaat over een priester die Valentijn heet. Keizer Claudius de tweede had Romeinse soldaten verboden te trouwen omdat hij dacht dat ongetrouwde soldaten betere soldaten waren dan diegenen die wel waren getrouwd. Priester Valentijn negeerde deze regel en huwde in het geheim jonge paren van wie de man soldaat was. Toen de keizer dit ontdekte nam hij Valentijn gevangen en veroordeelde hem ter dood.

 

Valentijnskaartjes worden al heel lang verstuurd

De populariteit en de traditie van het versturen van een valentijnskaartje gaat tot ver terug in de middeleeuwen. Tot ongeveer 1415 werd de tekst in dichtvorm gezongen. In die tijd echter verdreef de in de gevangenis verblijvende Charles, hertog van Orleans, zijn tijd met het schrijven van romantische verzen aan en over zijn vrouw.

Vanaf toen werd het schrijven van een kaartje onlosmakelijk verbonden met de liefde. In Nederland deed men niet veel aan Valentijnsdag. Het is echter via jongeren en internet, het wereldwijde web, in Nederland ook populair geworden.

 

Laat jij je hart spreken op Valentijnsdag?

Wij kennen vast allemaal wel een buurtbewoner die eenzaam is, of een buurbewoner die we bewonderen omdat hij of zij veel doet voor zijn medemensen in de wijk.

Laten we deze mensen op 14 februari eens een kaartje sturen...

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie