Het is een rare tijd

door: Han Paulides
thema: wmo diensten

donderdag, 9 juli 2015

En dan heb ik het niet over Griekenland of de vele valpartijen tijdens de tour. We zijn als Radar Wmo diensten uitgedaagd om weer een offerte te schrijven op het bestek NRW centrum van de gemeente Rotterdam. Vorig jaar hebben we ook een offerte geschreven en nu weer. En dat met de wetenschap dat 30 % van het budget van 2015 wordt wegbezuinigd, met een ambtelijk toverwoord heet het herverdeeld. Volgens de rekensommen van de stad
(achterstandscriteria, aantal inwoners enz.) heeft het centrum minder middelen nodig.

Rekenmodellen lijken objectief, we weten allen dat dit niet zo is. Het is een instrument om het gelijk naar je toe te halen. In de praktijk hebben we genoeg gezien dat rekenmodellen niet kloppen. Ik hoorde vandaag dat het effect van de bezuiniging op de kinderdagverblijven verkeerd heeft uitgepakt. Het is ten koste gegaan van de vele banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De overheid gaat nu weer investeren in personeel voor kinderdagverblijven. Was toch een mooi rekenmodelletje om ooit de bezuiniging te realiseren.

Je bent geneigd om met zo’n ingreep te gaan twijfelen aan de dienstverlening van Radar Wmo diensten in het centrum, je bent geneigd om lang boos te zijn enzovoort. Gelukkig zijn we een ondernemend volkje en hebben we dagelijks contact met de personen waarvoor wij onze dienstverlening aan leveren….de bewoners van het centrum.

Een kwartaalrapportage is telkens weer een cadeautje om te mogen schrijven en om te mogen lezen. We zitten nu in een schrijffase van strakke gemeentelijke formats vanwege de aanbesteding. Dan is het een plezier om de kwartaalrapportage, even tussendoor, te produceren. Ik zit met een glimlach te lezen en weet u waarom? Een aantal van de centrum collega’s hebben de schrijfcursus story-telling gevolgd. Zo, en ik heb nog nooit zoveel resultaat mee gemaakt van een training van een dag. De journalist die ons getraind heeft is zijn geld dubbel en dwars waard.

De verhalen over opvoeders in actie, de meiden uit het Oude Westen, Bespaar mij, TOS en de zieke gymdocent, de MBO student die ondanks weinige trots en vertrouwen in zichzelf toch het HBO gaat doen, de Stichting Vocie of Afghan Woman enzovoort. Geen rekenmodel wel echte verhalen over mensen. Mensen die met vallen en opstaan iets van hun leven proberen en gaan maken. Mensen die door de VNO voorzitter besmuikt wordt met het woord ‘Labbekakken’.

Wat de verhalen zo mooi maken is dat, ondanks al reclames op t.v. ons doen geloven, leven niet altijd makkelijk blijkt. Het gaat met ups en downs. Het is ingewikkeld om je geliefde te verliezen, om niet aan een baan te komen, om de taal niet goed te spreken, om rond te komen van een beperkt budget, om verantwoord om te gaan met geld en om lichamelijk en gezond te leven.

Daarom zijn de krachtige verhalen over bewoners zo mooi. Hoe ze elkaar steunen waar ze trots op zijn, wat iemand beweegt om iets voor een ander te doen en hoe bewoners jong en oud wat voor elkaar betekenen. Niet voor niets heette de titel van onze offerte op het integrale bestek in 2012 “Krachtpatsers van Rotterdam’. Na 2½ jaar werken in het centrum nog meer dan dat van toepassing.

Han Paulides
 

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie