Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat?


thema: wmo diensten

dinsdag, 27 oktober 2015

Salima Dchar van Wmo Radar vraagt het aan de vrouwen in het zaaltje. Een zaaltje van de Aktiegroep in de wijk het Oude Westen in Rotterdam. Het is niet de gezelligste plek ooit en toch schijnt hier de zon. We zitten in een cirkel dicht bij elkaar. Woorden als: knuffelen, praten, steunen en samen dingen doen komen langs. 

We hebben het over verschillende vormen van liefde geven. Salima vertelt: 'als mijn moeder zich goed voelt dan smaakt het eten een stuk lekkerder, door de liefde die ze erin stopt.'

De ogen gaan dicht, de blik naar binnen
We luisteren naar een liedje van Ali B. op de telefoon. En we praten over een ander liedje: Umi. Over wat je krijgt van je moeder en wat je nooit terug kan geven. Het is Arabisch, niet iedereen begrijpt de tekst. Voelen is echter genoeg.

We gaan gevoel in een schilderij vastleggen
Wat is het gevoel dat je kinderen je geven? Laat je hart spreken op een schilderij. We gaan aan de slag. Verf, kwasten en water. Na het schilderen delen we met welke intentie of gevoel je het schilderij hebt gemaakt. 

 

Zonlicht. Kinderen zijn als vogels. Je leert ze om zelfstandig te vliegen. Het huis staat voor veiligheid. En uit je mond komt alleen liefde.

 

Drie kinderen, drie vogels wachten in het paradijs op mij. Ik ben als een grote stevige boom met roots. De twee konijntjes zijn mijn twee kinderen. Een jongen en een meisje.

 

De bloemen zijn mijn vier kinderen. Als moeder geef je met heel je hart, zonder wat terug te verwachten. Het gele randje rond mijn hart laat mijn zorg zien. We leven in een grote, drukke stad. 

 

Het brengt interactie
Het verven en het tekenen brengt ontspanning. En in die rust wordt er gedeeld. Niet om antwoorden te krijgen, wel om het hart te legen. De vrouwen praten over angsten die ze hebben rond social media. Over waar de grenzen liggen. Over hoe je je kind loslaat, terwijl je ziet dat er dingen dreigen fout te gaan. Ze zelfstandig leren worden. En wat ik terughoor: 'wat is het rustgevend dit schilderen, het is echt een moment voor mezelf.'

De boodschap delen
Salima vraagt de vrouwen om de boodschap van het schilderij met hun kinderen te delen. Zodat zij het ook kunnen voelen. Ik deel mijn boodschap ook met mijn kinderen. Het is een spiegelend oog. Zij zijn mijn spiegels. Als zij boos zijn... Dat ik me dan mag afvragen... Goh, ben ik zelf boos? Als zij niet luisteren, dat ik zelf beter kan luisteren. En als ik veel liefde geef, ik dat ook terugkrijg.

Mam? Ja. Ik voel me boos. Ben jij ook boos? ... Zo mooi dit. En ik neem me voor om vaker te gaan tekenen en schilderen.

 

***
Nicolette vertelt verhalen die ze tegenkomt en die langs komen waaien bij Wmo Radar: een Rotterdamse welzijnsorganisatie die zich bezighoudt met het betere mensenwerk. Talent laten bovendrijven :)

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie