Hoe sterker ouderen zijn hoe beter

door: Han Riksten
thema: wmo diensten

maandag, 22 september 2014

De strategische keuze voor ouderen is logisch

Radar heeft in haar aanpak een ‘ouderenlijn’ ontwikkeld. Teamcoach >>Han Riksten vertelt: ‘Voor mij was de strategische keuze voor ouderen heel logisch. De doelgroep is groot en er wordt veel bezuinigd. Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En eenzaamheid in Rotterdam is een groot probleem. Gelukkig zijn er veel mensen die elkaar ondersteunen zoals mantelzorgers. Een groep die onze aandacht en zorg verdient. Kortom, er komt veel op ouderen af. Als ze zich verenigen en samen dingen doen dan zijn ze sterker.’

 

We werken volgens een aantal speerpunten waardoor onze ouderenlijn zo goed aanslaat.

 

We zijn echt in gesprek

We nemen ouderen serieus. We luisteren en zijn een goede gesprekspartner. Elke bewoner is uniek, met zijn eigen mogelijkheden en grenzen. Dat is de basis om te faciliteren. Weten wat de ander echt nodig heeft. Zodat we kunnen helpen met dingen mogelijk maken. En in de praktijk zijn dat vaak kleine zaken: een ruimte, computers een printmogelijkheid.

 

Betutteling daar doen we niet aan

We gaan uit van de eigen kracht en talenten van ouderen. Dat betekent dat ouderen zelf activiteiten en bijeenkomsten organiseren. Zij hebben de regie in handen. En het effect is overduidelijk. De bijeenkomsten die ouderen zelf organiseren worden veel beter bezocht. Omdat het inhoudelijk beter aansluit bij wat zij willen. Zelf weet je het beste wat je nodig hebt. Dat geldt ook voor ouderen.

 

De lijn tussen zorg en welzijn is ultrakort

In het centrum van Rotterdam werken we samen met de Leliezorggroep Zij verzorgen hulp in de huishouding bij ouderen (eten, schoon huis en schone kleding). En geven ons signalen die ze opvangen tijdens hun werk. Wij kijken of degene individuele hulpverlening nodig heeft. Hulp op het gebied van: eenzaamheid, financiën of organiseren van administratie. En we wijzen op collectieve voorzieningen.

 

Welzijn op recept

We hebben een scala aan instrumenten op het gebied van welzijn die we kunnen inzetten om mensen te verbinden en >>eenzaamheid te bestrijden. Instrumenten en activiteiten die vaak weer worden georganiseerd door vrijwilligers. Zo hebben we met vrijwilligers >>BelFleur opgezet. Zij lappen ramen, maken balkons schoon, doen boodschappen, komen voor een praatje en bieden ook ondersteuning aan mantelzorgers.

 

We verbinden en werken proactief samen

Eigen kracht betekent niet dat je gaat wachten tot er mensen bij je op de stoep staan met een (hulp)vraag. Wij vertalen eigen kracht naar verbinden. Heel concreet betekent dit bijvoorbeeld: samenwerken met huisartsen om 70 plussers in beeld te krijgen. We bezoeken ze en kijken hoe het gaat, waar ze hulp bij nodig hebben, waar hun interesse ligt. Samen met het netwerk wat we hebben kijken we hoe we ouderen kunnen ondersteunen. Op een proactieve manier! We werken samen met vrijwilligersorganisaties zoals: Anders Ouder worden, Spirit 50+, De Zonnebloem en verzorgingshuizen.

>>Meer lezen over de ouderenlijn

 

 

 

 

 

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie