Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken?

dinsdag, 1 december 2015

 

Ik loop binnen bij Peoples Power aan de Grote Visserijstraat in Rotterdam. En krijg een hand van Marjolein. Ze is vrijwilliger en heeft een plekje in het pand. Een plekje waar je spullen kunt halen, als je iets komt brengen. Dus die jurk daar... Leuk? Je mag ‘m hebben. Wat breng jij mee? Een boek? Iets anders? En heb je niks aan spullen te brengen dan mag je ook iets doen. Dat vinden we ook fijn. Meehelpen, anderen ondersteunen. Het gaat hier over wederkerigheid en balans.
 

Marjolein wijst naar de varen
‘Ik moest zo lachen gisteren. Een dame uit de wijk vertelde dat varens het liefste van schoteltjes drinken. En dat ze even aaien en tegen ze praten ook goed is. Ik snap het wel. Hop zo’n plens over je heen. Dan liever zelf bepalen wanneer je drinkt. En wat aandacht is ook fijn.’


Dat is precies hoe het hier werkt
Jurrian van Dijk, Participatie-/Buurtcoach bij wmo radar diensten vertelt: 'deze pop-up store is een project. Een project dat gaat over tegenprestatie. Veel mensen in deze wijk leven van een bijstandsuitkering en moeten daar een tegenprestatie voor leveren. Met ons team roepen we deze mensen op. En we bekijken samen wat ze willen, wat ze kunnen en hoe we ze in een traject kunnen plaatsen. Dat kan van alles zijn: vrijwilligerswerk, mantelzorg, taaltraining en gezondheidsbevorderende zaken.

 

Focuswijk Tussendijken
Het doel van dit project is om mensen in deze wijk in beweging te krijgen. Samen met collega Widjai Angnoe jagen we dit project via twee opstapjes aan. Met een groenproject hebben bewoners 50 plantenbakken gemaakt, getimmerd en zijn ze nu verantwoordelijk voor de bakken en daarmee voor een stuk vergroening van de wijk. En Peoples Power, het hele pand is opgeknapt door bewoners. Het andere opstapje. Dit gebouw stond 8 jaar leeg. We hebben het in bruikleen gekregen van Havensteder. Nu hebben we een nieuwe wijkfaciliteit en doen we wat aan leegstand.

Jurrian en Widjai zijn een leuk setje. Een mooie combinatie van jong en ondernemend tegenover ouder en een schat aan ervaring van ruim 20 jaar. 

 

We raken geen kwast aan
Een groep van 5 bewoners heeft het pand zelf opgeknapt. Jurian vertelt: 'onze rol hier is faciliteren. We praten. Coachen. Wat houd je bezig, waar lig je wakker van, waar wil je naar toe? En daarin komen we een hoop zaken tegen. Psychische problemen, hoge schulden en eenzaamheid. En het mooie is dat dit team van mensen het geweldig vindt. Ze hebben een tijd stilgestaan. Sommigen 10 of 15 jaar. Het is zo mooi om te zien hoe ze contact hebben met elkaar. Weer in beweging te komen. En doordat ze hier in beweging komen is het zetten van de volgende stap makkelijker.

 

We werken met gesloten beurzen voor bewoners
Ben je bewoner en wil je gebruikmaken van een ruimte dan vragen we je in ruil daarvoor iets voor te doen. Het beheer, schoonmaken, iets lekkers voor de lunch maken. Mensen uit zichzelf laten bewegen. ‘Dat is het leukste van dit werk. Mensen op de juiste manier prikken en prikkelen. De een zit in de weerstand en ontdooit als je echt interesse hebt. En naar de ander luister je en die geef je het vertrouwen: waar ben je bang voor, je mag fouten maken, dat kan je best... En kijk, zie je wel dat je het kunt! Werkelijk complimenteren vanuit je hart is heel krachtig.’

 

Als de composthoop is opgelost
'Dan gaan we in de lente een moestuin aanleggen. En maken we soep met groenten uit eigen tuin. We hebben veel bewegingsvrijheid en zijn sociaal ondernemend. Dingen doen en uitproberen. Niet te moeilijk doen. Zo is er een leerwerktraject met Stroop ontstaan. En zijn we met Havensteder in overleg of we low-key klusjes door bewoners kunnen laten uitvoeren.'

 

Micheal uit het klusteam
Hij komt nog even naar binnen waaien. En natuurlijk mag ik van hem een foto maken. Smile, it's Peoples Power :)

 

 

 

Michael uit het klusteam, Jurian en rechts Widjai

 

 

Tot slot een filmpje van de opening

 

***
Nicolette vertelt verhalen die ze tegenkomt en die langs komen waaien bij Wmo Radar: een Rotterdamse welzijnsorganisatie die zich bezighoudt met het betere mensenwerk. Talent laten bovendrijven :)

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie