Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren


thema: wmo diensten

woensdag, 25 november 2015

Wat Rob zoal meemaakt als hij op pad gaat

Verhalen van Rob. En hij vertelt ze met een grote glimlach. Want wel of geen rozengeur, die lach is zo belangrijk en relativerend. Rob houdt zich vanuit Wmo Radar bezig met de financiële ondersteuning van senioren in Rotterdam Centrum.

Rob de Wit

 

Oh, dus u komt helemaal niet om mij aan te kleden?

De deur staat al open
Ik bel toch even aan. Ik heb een afspraak met een mevrouw van 90 jaar. Om haar brieven en formulieren door te nemen. Daar komt ze zelf niet meer helemaal uit. Ik loop naar binnen. En ik zie dat ze nog op bed ligt. Ze begint gelijk te praten.

Ik wil graag twee broodjes hebben en kun jij thee zetten?
Ik heb mezelf al gewassen, dus dat hoef jij niet meer te doen. Ik wil wel graag aangekleed worden. En mijn pantysokjes daar zit een gat in. Misschien kun jij andere kopen voor me? En je bent wel wat later dan anders zeg...

Langzamerhand kom ik erachter dat ze zich vergist
Mevrouw, volgens mij heeft u de verkeerde persoon... En ze zegt: ‘nee hoor en trouwens dat ontbijt lust ik nu wel want het is best laat.’

Rustig leg ik haar waarom ik er ben
Ik ben er voor de financiën. Waarop ze me heel verdwaasd aankijkt en zegt: ‘moeten we het daar dan over hebben?’

En dan valt ineens het kwartje
Oh, dus u komt helemaal niet om mij aan te kleden? Waarop we beide in een deuk liggen van het lachen. En alsnog haar financiën bespreken.

---

Rob, instanties en grote vraagtekens

Rob heeft veel te maken met instanties. En heeft regelmatig een vraagteken boven zijn hoofd. Dit kan toch wel anders...?

 

Vraagteken 1
Leuk hoeft niet, makkelijker graag wel!

Hij spreekt een klant die werkloos is geworden. Minder inkomsten heeft. En op het randje van schulden zit. Deze client is er op tijd bij. Dus wil betalingen gaan spreiden om niet in de problemen te komen. Zo ook bij de Belastingdienst. Daar hebben ze een formulier voor. Met dit formulier kun je aangeven dat je in twaalf termijnen wilt betalen. Waarop de Belastingdienst dit met een brief afwijst. Om in 12 termijnen te kunnen betalen moet je bezwaar maken. Een vreemde procedure. Want je had toch al een formulier ingevuld?

Rob: 'nu ondersteun ik deze meneer, dus weet ik dat het zo werkt. Maar veel mensen die geen ondersteuning hebben lopen hier tegenaan. En nemen dan maar aan dat hun verzoek en formulier is afgewezen. Einde verhaal. Dit kan toch wel makkelijker? Leuk hoeft niet, makkelijker graag wel!'

 

Vraagteken 2
Zo duw je als instantie iemand terug in de shit

Elk jaar is er een hercontrole. Rob helpt met de stukken te inventariseren. Voor een meneer die in de schuldsanering zit. De periode dat je in de schuldsanering zit mag je geen schulden maken. Anders word je eruit gegooid.

Deze meneer is over een paar maanden klaar. En de Kredietbank laat hem oefenen. Hij mag een paar zaken zelf gaan betalen. Da’s natuurlijk goed. En dat doet hij samen met zijn dochter.

Rob ontdekt dat er betalingsachterstanden zijn bij de zorgverzekeraar. Er blijkt echter wel premie te zijn betaald. Maar met een verkeerd kenmerk. Waarop de zorgverzekeraar deze bedragen afboekt op de oude schuld. Ze willen tenslotte graag de premie ontvangen.

Rob vertelt: ‘dit vind ik zo onlogisch. Beseffen de mensen bij deze zorgverzekeraar, dat deze man hierdoor uit de schuldsanering gegooid kan worden? Ik kom het toevallig op het spoor en moet nu alle zeilen bijzetten om het goed te laten verlopen. Zo breng je mensen opnieuw in de schulden. Bedenk er iets slims voor in je proces.’

 

***
Nicolette vertelt verhalen die ze tegenkomt en die langs komen waaien bij Wmo Radar: een Rotterdamse welzijnsorganisatie die zich bezighoudt met het betere mensenwerk. Talent laten bovendrijven :)

 

 

 

 

 

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Dat is óók Afrika Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie