Dat is óók Afrika

donderdag, 4 juni 2015

John Autar schrijft over een project van Radar: Interculturalisatie en ondernemerschap van vrouwen met een vluchteling-achtergrond.

 

Op bedrijfsbezoek

Op 3 juni zijn we op bezoek bij het restaurant 'De smaak van Afrika', een veelkleurig ingericht restaurant met verschillende symbolen en voorwerpen uit Afrika. Op de muren en plafonds zijn mooie beschilderingen aangebracht. Het menu bestaat uit heerlijke gerechten uit Oost- en West Afrika. Je kunt hier niet alleen terecht voor lunch en diner maar ook voor catering.

 

Er kriebelde iets...

We zijn ontvangen door onze gastheer Sam Tesfai. Hij heeft deze zaak al 12 jaar en sinds 6 jaar een tweede, Viva Afrika. Sam’s verhaal is heel bijzonder. Hij is als tiener uit Eritrea naar Nederland gekomen. Na de middelbare school heeft hij een vakopleiding electro gevolgd en een flink aantal jaren gewerkt. Toch kriebelde er iets..., hij wist dat hier niet zijn passie lag en wilde een eigen bedrijf starten. Er was al in de familie een voorbeeld, zijn zus had een eetcafé. Hij nam ontslag en ging aan de slag bij zijn zus om zo het ondernemen in de vingers te krijgen. Na een aantal jaar is hij met weinig geld met een eigen zaak begonnen en is nu een succesvolle ondernemer geworden.

Wat maakt zijn restaurant zo bijzonder?

Sam: “Ik wil laten zien dat Afrika ook wat anders te bieden heeft dan die ellende die je altijd op het journaal ziet. Gezelligheid, sociale contacten, lekker eten. Dat is óók Afrika.”

Hoe hij dit heeft bereikt? Zijn directe reactie: “Door gewoon hard te werken, vanaf dag 1 je best doen. Van huis uit heb ik geleerd om hard te werken, maar ik heb het niet meegekregen om een eigen zaak te runnen. Ik heb geen vaste planning: ik begin aan mijn administratie en als het druk is in de zaak spring ik bij in de bediening. Ik ben een goede gastheer en kan goed problemen oplossen en ingrijpen, maar georganiseerd werken vind ik soms lastig”.

Zo heeft hij door de jaren heen steeds meer verbeteringen aangebracht, in de inrichting, in de afspraken met leveranciers, in het bewaken van de kwaliteit, personeel en communicatie via social media.

 

Al doende leren

Zijn aanpak: Al doende probeerde hij steeds nieuwe dingen uit en leerde hij bij. “Je moet een ‘brede blik’ hebben: altijd kijken wat er om je heen gebeurt, hoe reageren klanten, hoe doen andere collega’s het”.

Zijn tip voor ons: "'Als je passie heb voor datgene wat je wilt doen, moet je het zeker doen".

Na flink wat vragen afgevuurd te hebben, kregen we een soort ‘tapas’ gerecht om te proeven. Het was een combinatie van kapucijner-pasta, met ui, tomaat, peper en zachte kaas, samen met brood. Een heerlijk voorgerecht. Wij danken Sam voor zijn kennis en ervaring, het was heel interessant en zeer inspirerend. www.desmaakvanafrika.nl

 

Delen

meer artikelen

Project Startbaan helpt Rotterdamse jongeren weer op weg Project Startbaan Jong 010 Overschie juni FEEST: Opening PrachtHuis Jongeren in Huis van de Wijk leren al doende de taal Hoe krijg je meer Powerrrr in Tussendijken? Financiële ondersteuning opent bijzondere deuren Welzijnswerk is geven en ook ontvangen Liefde uitdragen voor je kind hoe doe je dat? Hoe Rosario zijn leven verlicht Het is een rare tijd Radar TV - uitzendingen We kunnen heel veel samen oplossen Interview met Marijke de Vries over eenzaamheidsaanpak Dementie vangen met levensverhalen Hoogkwartierbewoonster aan het woord Kwartaalrapportage 1: verbinden moet Hoe zou je het vinden om je netwerk uit te breiden? Gedicht over seksueel grensoverschrijdend gedrag Van eigen kracht naar eigenaarschap De route van het ontmoeten Vrijwilligerswerk levert mij eigenwaarde op Moeder en zoon dialogen Valentijn is er voor iedereen Een mooie opstap naar werk Jo-Enna haar kijk op Vreedzaam SROI...regels van de overheid zeker!? Hoe sterker ouderen zijn hoe beter Vrijwilligers werven vrijwilligers Voetbaltournooi op Daan Blij veldje Met Omroep Max door Overschie