Talent voor gezondheid

De vraagstelling

De vraagstelling van de gemeente Rotterdam en VGZ (label Iza Cura) was: hoe krijg je mensen met een WWB uitkering in de wijk 'het Oude Noorden' in Rotterdam zover, dat ze een gezondere leefstijl omarmen?

Onze oplossing

Wijkbewoners opleiden tot leefstijlcoaches

Wmo radar gelooft dat de oplossing van vraagstukken voor een groot deel ligt in de mensen zelf. Daarom leidt zij twintig bewoners uit 'het Oude Noorden' met een WWB uitkering en een inkomen van maximaal 130 % van de bijstandsnorm, op tot leefstijlcoach. De leefstijlcoaches gaan in de wijk aan de slag om andere mensen te motiveren en inspireren tot een gezonder en actiever leven.

 

Een gezonder en actiever leven

Dit kan gaan om bewuster omgaan met voeding, medicijnen en alcohol of het inbouwen van beweging in het dagelijks leven. Het gaat vooral om mensen waarvoor sporten nog een brug te ver is. De verbetering van de leefstijl wordt op individueel niveau getest. En er wordt door TNO een effectmeting uitgevoerd.

 

Intensieve training van Operis

De bewoners krijgen een intensieve training door een gezondheidswetenschapper van Operis. In de opleiding leren de leefstijlcoaches o.a. hoe zij mensen kunnen motiveren tot meer bewegen, hoe zij een programma kunnen maken om de mensen uit de wijk bewust te maken van gezonde voeding.

 

Levend voorbeeld in de wijk

Na de training krijgen de leefstijlcoaches begeleiding bij het benaderen, motiveren en op weg helpen van andere bewoners naar een gezondere levensstijl. Een leefstijlcoach wordt zo een levend voorbeeld in de wijk voor andere bewoners, die hun eigen gezondheid positief willen beïnvloeden.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met buurtcoach Ariëtte Furtado of met Esther de Jong.

Of bekijk de flyer en draai je hoofd...

 

Delen

Meer projecten