Leerwerktrajecten voor vrijwilligers

De vraagstelling

Hoe maak je een Huis van de Wijk echt van de bewoners? En hoe bied je de vrijwilligers in de Huizen van de Wijk een perspectief?

Onze oplossing

Hoe maak je een Huis van de Wijk écht van de bewoners? En hoe bied je de vrijwilligers in de Huizen van de Wijk perspectief?

 

Het Huis van de Wijk écht van de wijk houden: meedoen staat centraal!

Wmo radar heeft sinds 2015 diverse leerwerktrajecten in Rotterdam opgezet. Wmo radar beheert in Rotterdam 10 Huizen van de Wijk waarbinnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Om hen goed uit te rusten voor hun werkzaamheden, bieden we vrijwilligers cursussen en trainingen in de vorm van leerwerktrajecten aan met officiële docenten en veelal erkende certificaten. 
Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: de vrijwilligers helpen wmo radar om het Huis van de Wijk operationeel te houden en het echt van bewoners en van de wijk te maken; tegelijkertijd kunnen zij zich ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Bij wmo radar staat talentontwikkeling, ondernemen en echt meedoen centraal.

Het leerwerktraject is een combinatie van werken en leren

De deelnemers die meedoen aan leerwerktrajecten werken gemiddeld 20 uur in de week als vrijwilliger bij wmo radar en hebben een half jaar lang elke week een dagdeel les van een docent; daarnaast worden ze ondersteund door een jobcoach van wmo radar.
Sinds 2016 hebben er al meer dan 200 (!) vrijwilligers deelgenomen aan een leerwerktraject, variërend naar behoefte, wens en niveau van de vrijwilliger. Het overgrote deel van de deelnemers heeft hiermee een BHV-diploma behaald, een certificaat sociale hygiëne of HACCP, een officieel erkend diploma Professioneel Schoonmaken, een VCA certificaat of heeft met goed gevolg het leerwerktraject Gastvrij en Taal afgerond. In 2017 is het nieuwste leerwerktraject Gastvrij en Samen uitgerold, waar een aantal vrijwilligers van de Huizen van de Wijk toegerust werd als maatje te fungeren van klanten van Pameijer.

Door leerwerktraject nieuwe start

Deelnemers aan het leerwerktraject zijn vaak kandidaten die langere tijd werkzoekend zijn en problemen hebben op diverse leefgebieden zoals financiën/schulden, relaties/sociaal netwerk of psychische problematiek ervaren. Met een leerwerktraject kunnen ze deze situatie vaak doorbreken en een nieuwe start maken. Eén van de deelnemers vertelt over het leerwerktraject: 'Ik ben altijd met veel plezier naar de lessen gegaan. We hebben zoveel geleerd. Bij schoonmaken gaat het over je houding, je moet goed opletten op je rug. En over de juiste volgorde. Een extra voordeel is dat ik nu thuis ook een stuk sneller schoonmaak."

Delen

Meer projecten