Elk kind een zwemdiploma


thema: wmo diensten

De vraagstelling

Wat doe je als je ontdekt dat er nog steeds kinderen verdrinken in Rotterdam?

Onze oplossing

Dan onderzoek je met welke instanties je samen kunt werken om het rendement van de zwemlessen te vergroten. En kijk je hoe je meer kinderen naar het zwembad kunt krijgen. In onze aanpak hebben wij Sportsupport, zwembaden, verenigingen, scholen en bewoners in de wijk betrokken. De oplossing ligt in goede voorlichting om aan de bewustwording en betrokkenheid van ouders te werken. En het aanbieden van alternatieven zoals betaalbare zwemlessen.

 

Waarom hebben kinderen geen diploma?
Veel kinderen in Rotterdam centrum hebben geen zwemdiploma omdat hun ouders het financieel zwaar hebben. En omdat ouders zich niet bewust zijn van het belang van zwemles. Ze zien het als een sport en laten een andere sport voorgaan. Daarnaast levert schoolzwemmen niet voor alle kinderen een zwemdiploma op.
 

Met wie werken we samen?
In deze aanpak werken we samen met: Rotterdam Sportsupport, de Rotterdamse Reddingsbrigade. De zwemlessen zijn in het Oostervant en het Oostelijk zwembad.

 

Hoe werkt ouderbetrokkenheid?
Onze wijkgerichte aanpak zorgt voor duidelijke communicatie, bewustwording en ouderbetrokkenheid. Een belangrijke les tijdens het project voor ons is: zelfs al zou je zwemles gratis aanbieden, dan nog bereik je niet wat je wilt bereiken. Dat is dat meer kinderen hun zwemdiploma behalen. Door ouders te betrekken en bewust te maken van het belang van zwemles bereik je dat wel. Daarnaast is het belangrijk dat zwemles betaalbaar is voor gezinnen die de hoofdprijs niet kunnen betalen.

 

Hanan Maazouzi vertelt: 'Ik ben positief verbaasd over de kracht en betrokkenheid van de mensen in dit project. Ouders zijn zelf op zwemles gegaan en helpen in en rond het het bad.'

 

Wat zijn de resultaten qua ouderbetrokkenheid?

  • Ouders worden zich bewust van het belang van zwemles. Ze geven het voorrang ten opzichte van andere sporten.

  • Ouders spreken elkaar aan op het gedrag wat ze zien. Waarom kwamen jullie vorige week niet zwemmen?

  • Ouders worden gemotiveerd om zich in te zetten en mee te doen.

  • Ook buiten het zwembad vinden ouders elkaar. Zo is het vrouwennetwerk in het Huis van de Wijk de Kip flink uitgebreid.

 

Wat vinden de zwembaden ervan?
De zwembaden zijn verrast door de enorme toeloop van ouders. Na de eerste avond voor bewoners kwamen gelijk 50 ouders zich inschrijven.

 

Wat vinden de kinderen er zelf van?

'Nu kan ik eindelijk met mijn vrienden gaan zwemmen'

'Ik hoef niet meer in het kikkerbadje'

'Ik was altijd bang om te zwemmen, want ik dacht dat ik dik was en ze me zouden uitlachen. Nu niet meer'

 

Wat maakt deze aanpak bijzonder?
Hanan Maazouzi en Fatima Lamkharrat vertellen: 'vanaf het begin hebben we gezocht naar verbindingen, omdat we geld als tijdelijk iets zien. Ook als wij weg zijn willen we dat ouders het zonder ons blijven voortzetten. Zodat het echt duurzaam wordt.

Wat wij terugkrijgen van onze samenwerkingspartners is dat wij in de wijken echt de contacten hebben met de mensen. We staan dichtbij ze. Daardoor kunnen we ze makkelijk aanspreken en in beweging brengen.'

 

Praktische informatie
Voor wie: alle kinderen in postcodegebied 3011 t/m 3016 van 5 t/m 12 jaar.
Waar: Oostervant en Oostelijk zwembad: 
dinsdag- en donderdagavond: 17:30 - 18:15 uur
in het Oostervant alleen op dinsdagavond
Contact: Hanan Maazouzi, h.maazouzi@wmoradar.nl, 06 - 21598752

 

 

Delen

Meer projecten