Blinden en slechtzienden zetten hun talent in!

De vraagstelling

Er is in Rotterdam veel eenzaamheid onder mensen met een visuele beperking. Hoe ondersteun je slechtziende en blinde mensen om om uit hun isolement te komen?

Onze oplossing

We ondersteunen de Werkgroep Beter Zien en nemen het initiatief om netwerkcoaches voor blinden en slechtzienden te trainen. Een netwerkcoach is iemand die zelf een visuele beperking heeft en andere slechtziende buurtbewoners helpt om uit hun isolement te komen. Tenslotte weten zij als geen ander wat het is om visueel gehandicapt te zijn en wat voor impact dit op je leven heeft.

 

Vergroot je eigen wereld

Loekie Visser, krachtcoach bij Radar vertelt: ‘Als je minder gaat zien of ziet dan wordt je wereld letterlijk een stuk kleiner. Hierdoor kunnen mensen sneller in een isolement terechtkomen. Het worden van netwerkcoach is een mooie manier om je eigen wereld en die van anderen te vergroten.’

 

Het is een praktijkgerichte groepstraining

De training voor vrijwillige netwerkcoach wordt gegeven door Jobvision4all en door NFactory. Deelnemers gaan met onderwerpen aan de slag als: wat doe je wel of niet als coach, hoe herken je eenzaamheid, hoe ga je om met gemis van non-verbale communicatie en hoe maak je moeilijke onderwerpen bespreekbaar.

 

Meer over Beter Zien

Alle initiatiefnemers van Beter Zien zijn mensen met een visuele beperking. Jerrel is initiatiefnemer en vertelt: ‘Talenten en vaardigheden gaan verloren als je visueel gehandicapt bent en niet of amper uit je huis komt. Hier wil ik heel graag verandering in brengen. Bij Radar op de Kipstraat hebben we een goede plek gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zo’n plek was er nog niet in Rotterdam. Het gebouw is toegankelijker gemaakt door belijning op de vloer en er staan geen fietsen meer voor de ingang. Daarnaast is er een braille leesregel en computer zodat we zelf aan de slag kunnen.’

 

Welkom aan de stamtafel

Elke vrijdag organiseert Beter Zien een stamtafel, een ontmoetingsbijeenkomst in de Kipstraat. Het is gezellig en daarnaast worden er goede ideeën verder uitgewerkt. Zo ontstond ook het idee voor het trainen en inzetten van netwerkcoaches. Een keer in de maand maken ze een wandeling, samen met vrijwilligers en stagiaires. Een praktische en leuke wandeling. Onderweg regelen ze dingen zoals het opladen van je ov chip en ontdekken ze nieuwe dingen.

 

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Krachtcoaches van Radar. Voor de training tot netwerkcoach: Loekie Visser via 06 - 43 23 63 58. Voor meer informatie over de stamtafel is Hanan Maazouzi contactpersoon: 06 – 21 59 87 52.

 

Filmpje over Beter Zien door OPEN Rotterdam

 

 

 

 

Delen

Meer projecten